Dolar
32.26
Euro
34.77
Altın
2,316.83
ETH/USDT
3,090.70
BTC/USDT
64,141.00
BIST 100
10,316.23
Politika, arşiv

Demokratikleşme paketini 30 Eylül'de açıklayacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketini ayın son günü açıklayacaklarını belirterek, "Türkiye'yi ağırlıklarından kurtaracağız" dedi.

21.09.2013 - Güncelleme : 21.09.2013
Demokratikleşme paketini 30 Eylül'de açıklayacağız

MALATYA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Malatya Valiliğinin onuruna verdiği öğle yemeğinde sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderlerine hitap etti.

Malatya'da çok sıradışı bir toplu açılış töreni gerçekleştireceklerini belirten Erdoğan, bir tek toplu açılış töreniyle 735 milyon liralık 79 farklı hizmet ve yatırımı resmi olarak hizmete alacaklarını söyledi.

"Sen o şansı kaybettin"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Türkiye sınırını ihlal eden Suriye helikopterinin düşürülmesiyle ilgili "Başbakan gaz alıyor" dediğini hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu ifade kullanılır mı? Sen bizim sınırlarımızı kalkacaksın 2 kilometre geçeceksin ve sınırlarımızı 2 kilometre geçtiğin halde uyarılar alacaksın, bu uyarılara rağmen bu ihlali devam ettireceksin eee? Türkiye'nin fantomları da orada turist gibi seni takip edecek. Sen o şansı kaybettin. Niye kaybettin çünkü biz sınırlarda mayınları temizlemenin hazırlıkları içinde olduğumuz bir zamanda aramızdaki bütün o barışı, kardeşliği her şeyi yok ettin ve 110 bin insanı ki o insanlar aynı zamanda bizim kardeşimiz. Bizim Suriye halkıyla bir sorunumuz yok, Mısır halkıyla bir sorunumuz yok. Biz Mısır'da darbecilerle sorunluyuz, Suriye'de de katil Esed rejimiyle sorunluyuz. Dünyada kim ne derse desin, zulme rıza zulümdür. Biz zalimlerin yanında yer alamayız. Ne kadar zayıf olursak olsun alamayız çünkü bu millet tarihte yaşanan o acı olayların tekrar yaşanmasına elbette müsade etmeyecektir. Malatya'nın bu noktada Türkiye'ye örnek olacağına, vakarıyla, sağduyusuyla bütün bu tuzakları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da boşa çıkaracığına yürekten inanıyorum."

"Bizim hiç kimseden gizlediğimiz bir paket yok"

"Bizim hiç kimseden gizlediğimiz bir paket yok. Bu demokratikleşme paketi zaten kimi anayasal düzenleme, kimi alanlarda yönetmelik değişikliği, kimi alanlarda Bakanlar Kurulu kararı gerektiriyor" ifadesini kullanan Erdoğan, paketin açıklandığı andan itibaren kamuyounda tartışılacağını, belli konuların Meclis'e geleceğini, müzakere edilerek ve belli bir sürecin sonunda nihayete ereceğini söyledi.

Polisevine saldırı

Ankara'da, Emniyet Genel Müdürlüğü binası ve Polisevi'ne roketatarlı saldırı düzenlendiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"AK Parti Genel merkezi'ne saldırı düzenleyen eli kanlı örgüt ve kişi, dün de Ankara'da yine kanlı bir eyleme kalkıştı. Hamd olsun, roketler duvarlara isabet etti ve can kaybımız, yaralı olmadı. İşte Taksim'de CHP ile bu örgüt yanyana kolkola eylem yaptılar. Ankara'da ODTÜ'de, CHP milletvekillerinin gölgesinde bu kanlı örgüt, birlikte eylemler yaptı. Tüm uyarımıza rağmen, CHP özellikle bazı CHP milletvekilleri, hassasiyetleri kaşımaya devam ediyor, bu kanlı örgütlerle adeta el ele, kol kola hareket ediyorlar. Bakıyorsunuz, barikatların en önünde CHP'ni milletvekileri var. Bakıyorsunuz, şiddet olaylarının en önünde onlar var. Yalan haber yaymakta en önde yine onlar var. Milletvekili sıfatı taşıdığı halde sorumluluğunu kimliğini unutup, eline taş alacak kadar kendini kaybedenler, gözünü kan bürüyenler var. Bir milletvekili eline taş alır mı? Alıp da bunu polise atar mı? Bunlar var. Sandıktan umudunu kesenler, sandıkta yine kaybedeceğini anlayanlar, sokakta umut arıyorlar. Eli kanlı terör örgütlerinin kaos senaryolarında umut arıyorlar. CHP'nin Genel Başkanı eli kanlı, diktatörlerin sırtını sıvazlayıp, eli kanlı terör örgütleriyle ortak eylem yapıyor. Sonra da barış havarisi rolüne bürünüyor. CHP'nin Genel Başkanı eğer barışın ne olduğunu biliyorsa bunu gitsin yeni yol arkadaşı eli kanlı Esed'e anlatsın."

"Bunu hiç kimse yutmaz"

"AK Parti binasına Emniyet Genel Müdürlüğüne polisevine roket atanlarla, kol kola yürüyenlerden barış hiç hasıl olmaz" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Türkiye'de kanı durdurmak için çözüm sürecine karşı çıkacaksın, ama öbür taraftan katil Esed'in korumak için barış kelimesinin arkasına sığınacaksın. Bunu hiç kimse yutmaz. Biz CHP Genel Başkanı'na Dersi'mi hatırlattığımızda, bizzat kendim Dersim ile ilgili, bir Başbakan olarak özür dilediğimde, o zaman kendileri de Grup Başkanvekiliydi zannediyorum, kendisi kalkıp da 1940'ların o karanlık dönemlerini hatırlattığımda, bize şunu söyledi, 'Bırak tarihi bugünlere gel' diyordu. Şimdi kendisi 9. yüzyıldaki Haçlı Seferleri'nden bugüne gelemez oldu. Bu kaliteyi ortaya koyuyor" diye konuştu.

"Bir hafta içerisinde olmazsa beni ara"

Başbakan Erdoğan, Başbakanlığa ait otobüsle Erhac Havalimanı’ndan kent merkezine giderken yol boyunca vatandaşları selamladı.

Pınarlı Mahallesi’nde kendisini bekleyen vatandaşlarla sohbet eden Erdoğan, mahalle muhtarının yollara asfalt dökülmesi isteği üzerine, cep telefonu numarasını vererek, "“Asfalt atılacak. Bir hafta içerisinde olmazsa beni ara" dedi.

"Dış politika CHP Genel Başkanı'nın boyunu aşar"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Malatya'daki programı kapsamında belediye binası yanında düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Dış politika, CHP'nin bu Genel Başkanı'nın boyunu aşacak bir meseledir. İç politikada varlık gösteremeyen dış politikada hiç varlık gösteremez. SSK'yı yönetemeyenlerin kalkıp Türkiye'yi yönetmesi mümkün olabilir mi? Bu iş tutarlılık işidir, bu iş kararlılık işidir. Bu konuda haddini bileceksin" dedi.

"Buyurun devam mı edin diyecektik?"

Suriye helikopterinin hudut ihlali yaptığı için Türk uçakları tarafından vurulduğunu anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Gerekli uyarılar yapıldı. Angajman kurallarını değiştirdiğimizi daha önce ifade etmiştim. Uyarılarımıza rağmen sınırımızı ihlal eden helikoptere bizim uçaklarımız, geldi, uyarıyı yaptı ve gereği ne ise onu icra etti. Ortaya enteresan durum çıktı. Suriye'nin eli kanlı rejimi bu konuda konuşmazken, Suriye reijimi bu konuda haklılığımızı teyit ederken, anamuhalefetin genel başkanının her zaman yaptığı gibi Suriye adına konuştuğuna şahit oluyoruz. Ne dedi? Bizim uçağımız uluslarası sularda biliyorsunuz hukuksuzca daha önce düşürüldü. Şimdi yaptığı açıklamalara bakın, Suriye helikopteri düştüğünde yaptığı açıklamalara bakın. İkisini de yan yana koyun ikisinde de Suriye rejimini değil Türkiye'yi, kendi ülkesini, kendi devletini itham ettiğini göreceksiniz."

Suriye'de iki 2,5 sene içinde 110 bin insanın hayatını kaybettiğini anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Anamuhalefetin Genel Başkanı, bu cinayetler, bu katliamlar karşısında bir kez olsun bu gaddarlık karşısında bir kez olsun samimi bir açıklama yapmadı. Peki ne yaptılar? Adeta katil Suriye rejiminin sırtını sıvazlamak için, onu teşvik etmek için ifadeler kulandılar. Ne dedi? Dedi ki helikopter düşürülünce çok enteresan, 'hükümet gaz alıyor' dedi. Şu ifadeye bak ya! Bizim sınırlarımızı ihlal etmiş, ne yapacaktık? Hoşgeldin, buyurun devam mı edin diyecektik? Gereken neyse onu yapacaktık ve yaptık." 

"Gençlerimizin arasına fitne tohumları ektiler"

Üniversiteye girişte katsayı farkını kaldırdıklarını belirten Erdoğan, "Şimdi bütün yavrularımızın önü açık, yarışın. Kim nereyi kazanıyorsa buyursun oraya girsin, kızımız da erkeğimiz de... Bunlar birbirlerinin kardeşi, başı açığı da başı örtülüsü de bunlar kardeş. Gençlerimizin arasına fitne tohumları ektiler. Bu iktidar bu fitne tohumlarını da ortadan kaldırdı" dedi.

"Tarihten haberin yok"

Başbakan Erdoğan, anamuhalefet liderinin, "Haçlı zihniyetleri 9. asırda kaldı" dediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sevsinler seni. Çanakkale'ye haçlı zihniyeti geldi. 18 Mart 1915'te Gazi Mustafa Kemal, ordularımızla haçlı zihniyetine karşı savaştı. Çünkü kimler geldi, kimler geldi o zaman. Ama bizde de kimler vardı? Şam'dan gelen kardeşlerimiz var, Afganistan'dan bileğindeki bileziğini gönderen hanım kardeşlerimiz vardı, Balkanlar'dan gelen kardeşlerimiz vardı. Bilir misiniz, onlar şu anda Çanakkale'de bizim kardeşlerimizle koyun koyuna yatıyorlar. Niye? Çünkü şehadet bunu gerektiyordu. Kardeşlik bunu gerektiriyordu ve 18 Mart 1915'te haçlı zihniyetini ordularımız Çanakale'de ne yaptı, denize gömdü. Sen bunları önce bir öğren. Tarihten haberin yok. Bunları bir öğren. Sorsak Çanakkale'ye bugüne kadar kaç kere gittin, inanın daha bir kere bile belki de orada kabir ziyareti yapmamıştır."

"Tencere tavacı yetiştirmeyeceğiz"

Gençlik ve Spor Bakanlığının gençlere yönelik Çanakkele ve Sarıkamış programlarına değinen Başbakan Erdoğan, bu programların önemine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bakıyorsunuz, bir dönem geliyor, Çanakkale'de gençliğimize, 'bak buralarda dedelerimiz' var diyor, alıyor Sarıkamış'a götürüyor, 'burada bizim dedelerimiz' var diyor. Bu ruhu vereceğiz ki gençliğimize geleceğimiz farklı olsun. Çünkü biz tencere tavacı yetiştirmeyeceğiz. Biz elinde molotofkokteylleriyle dolaşan bir gençlik yetiştirmek istemiyoruz. Elinde bilgisayarıyla yarınların güçlü nesillerini yetiştirmek istiyoruz. İnançlı bir nesil yetiştirmek istiyoruz, tinerci bir nesil değil.

Notlar

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Malatya'nın Arapgir ilçesinde iş adamı Mehmet Ali Aydınlar tarafından vefat eden oğlu adına yaptırılan Kerem Aydınlar Eğitim Kampüsü'ne canlı bağlantıyla bağlandı. Burada Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve iş adamı Mehmet Ali Aydınlar'a seslenen Erdoğan, açılışı yapılan okulun hayırlı olmasını diledi ve Aydınlar'dan yeni yatırımlar istedi.

Bakan Avcı da açılışı yapılan kampüsün modern bir yapı olduğuna dikkati çekerek, Arapgir'in eğitim hayatında dönüm noktası olacağını söyledi.

Avcı ve Aydınlar daha sonra okulun açılışını gerçekleştirdi.

Canlı bağlantının ardından Başbakan Erdoğan da beraberindeki bakan, milletvekili ve bürokratlarla Malatya'da yapımı tamamlanan tesislerin toplu açılışını gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın