Politika

CHP Buca İlçe Başkanlığında gerginlik

CHP'nin Buca Belediye Başkan aday adayları ve bazı parti üyeleri, daha önce başkan adayı olarak açıklanan Suat Nezir yerine Erhan Kılıç'ın son anda aday gösterilmesine tepki gösterdi.

20.02.2019 - Güncelleme : 21.02.2019
CHP Buca İlçe Başkanlığında gerginlik Fotoğraf: AA/Mahmut Serdar Alakuş

İZMİR

CHP Parti Meclisi tarafından Buca Belediye Başkan adayı olarak belirlenen Suat Nezir'in yerine meclis üyesi Erhan Kılıç'ın isminin ilçe seçim kuruluna bildirilmesi üzerine, aday adayı olanlar ve bazı partililer CHP Buca İlçe Başkanlığında bir araya geldi.

Burada aday adayları adına açıklama yapan Zekiye Seda Sönmez, İzmir'in en büyük ilçesinde, partinin aday belirleme sürecinin sancılı olduğunu, daha önce adı duyurulan Suat Nezir'in isminde değişikliğe gidildiğini anımsattı.

Adaylık müracaatında bulunmayan bir kişinin aday gösterildiğini, bunun aday adaylarını, partilileri yaraladığını dile getiren Sönmez, "Oysa her birimiz bu yeterliliğe sahip olduğumuz için ve Buca'ya hizmet etmek için yola çıkmışız. Buradan bir çağrı yapıyoruz, gelin bu yanlıştan dönün, içimizden yani adaylık başvurusunda bulunan bir arkadaşımızı aday yapın." diye konuştu.

Bu esnada, Suat Nezir'in yakınları ve destekçileri basın açıklamasına tepki gösterdi. Basın açıklamasının Suat Nezir'i destek amaçlı olmadığını iddia eden destekçileri, tepkilerini alkışlarla dile getirdi.

Yaşanan gerginlik nedeniyle basın açıklaması yarıda kalırken, parti yönetiminden kişilerin araya girmesi sonrası taraflar yatıştırıldı.

Tarafları sakinleştirmeye çalışan eski Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, aday belirleme şansının halen sürdüğünü, yanlıştan dönülmesi gerektiğini ifade etti.

Suat Nezir'in yakınları da başka birinin aday gösterilmesi halinde partiden istifa edeceklerini belirtti.

CHP İzmir İl Başkanlığı önünde protesto

Öte yandan, Nezir'in yerine Kılıç'ın isminin ilçe seçim kuruluna bildirilmesine tepki gösteren bir grup partili, Konak ilçesindeki CHP İl Başkanlığı önünde toplandı.

Suat Nezir lehine slogan atan ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'i istifaya davet eden grubun, parti binasına girmesine polis izin vermedi.

Suat Nezir'in ağabeyi Esat Nezir, kardeşinin parti tarafından kamuoyuna tanıtıldığını belirterek, "Son anda ne oldu ne bitti ki başkasının ismi veriliyor içeriye? Pazar günü aday tanıtımına gittik hep beraber yanında olduk. Bir gün sonra ne değişti de başka bir isim girdi hiç kimsenin haberi olmadan? Şu an il başkanı saklanıyor, biri içeride diyor, diğeri yok diyor. İl başkanı çıkacak buraya, adam gibi açıklama yapacak. Bu halktan kaçma sebebi nedir. Buca'yı AK Parti'ye altın tepsi içerisinde sunuyoruz şu anda." dedi.

Yönetimin istifasını isteyen Tahsin Sezgin ise 25 yıldır CHP'nin emektarı olduğunu ve Suat Nezir'e oyun yapıldığını öne sürerek şunları söyledi:

"Oyunu yapanlar da Deniz Yücel, Veli Ağbaba, Tuncay Özkan, Murat Bakan. Kesinlikle ve kesinlikle il yönetimi ile 3 tane milletvekilinin bu partiden ihraç edilmesini istiyoruz."

Sezgin, Suat Nezir'in Buca'da aday gösterilmemesi durumunda, partiden istifa edeceklerini sözlerine ekledi. 

Polis, il binası önünde slogan atarak bekleyişe geçen gruptan seçilen temsilcilerin binasına girmesine izin verdi. 

İl yönetimiyle görüşen temsilcilerden biri binadaki televizyonu yumruklayarak kırdı. 

Protestocu grup daha sonra il binası önünden ayrıldı.

CHP İl Başkanı Yücel: Nezir'in adaylığı konusunda tereddütler oluştu

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise düzenlediği basın toplantısında, 28 ilçede kendi adayları ve listeleriyle, 2 ilçede ise ittifak kararı aldıkları İYİ Parti listelerinden belediye meclis üyelerinin aday olarak gösterdiklerini söyledi.

İzmir'de rekor oy oranıyla seçimlerden çıkacaklarına inandıklarını ileri süren Yücel, listelerde yer alamayan aday adaylarının da kendileri için çok değerli olduğunu ifade etti.

Yücel, Parti Meclisi tarafından İzmir Buca Belediye Başkan adayı olarak açıklanan Suat Nezir'in parti tarafından uygun görülmemesi nedeniyle yerine Erhan Kılıç'ın belirlendiğini anımsattı.

Suat Nezir'in partileri için değerli bir isim olduğunu vurgulayan Yücel, şunları söyledi:

"Gelinen son süreçte partinin yetkili kurullarında Suat Nezir'in adaylığı konusunda birtakım tereddütler oluşmuştur. Bu tereddütlerden dolayı başka bir arkadaşımıza görev verilmiştir. Sayın Genel Başkanımız ve Genel Başkan Yardımcımızın kararıyla Erhan Kılıç'ın aday gösterilmesi uygun görülmüştür. Bu tereddütler parti içi bir konudur. Aday belirleme noktasında emek, liyakat, müttefik parti içindeki geçmişi konusunda bir profil çizdik. Bu süreci belirleyen yapılar da listeleri oluşturmuştur. Suat Bey partimizin öz evladıdır. Partililiği konusunda hiçbir kuşkumuz yoktur. Adayımız ve CHP için çalışacağına inanıyorum. Bu arkadaşımızı aday olarak görmek isteyen kitleler vardır. Bu konuda bir rahatsızlık olması çok doğal."

Muhabir: Meriç Ürer-Eşber Ayaydın

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.