
TBMM Başkanı Çiçek, katıldığı bir televizyon programında yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili soruları yanıtladı.***
ANKARA
Yeni dönemde anayasaya ilişkin tartışmalara nokta konulması gerektiğini ifade eden Çiçek, İstanbul'da yapılan toplantının bu manada hem basını bilgilendirme hem de bu süreçte basından destek isteme toplantısı olduğunu söyledi.
''Peki yapamazsak?'' diyen ve bu ihtimali düşünmek bile istemediğini ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:
''Bir ülke düşünün ki en temel metin olan anayasadan 30 senedir şikayet ediyor. Hem de en ağır şekilde şikayet ediyor. Hatta bazı metinlere baktığımızda ki, bunlar siyasi partilerin metinleridir. Onun dışında akademik çevrelerinden ve STK'lardan gelen talepler var. Deniliyor ki 'eğer bu anayasa kısa sürede değiştirilemezse Türkiye'de rejim bunalımı çıkar.' Bu yazıların yazıldığı tarih 1993 yılıdır. 18 sene geçmiş, Bu sözler haklı çıktı. Türkiye çok bunalımlar yaşadı. Arka arkaya çok ciddi sıkıntılar yaşadı. Bunların önemli bir kısmı bu anayasadan kaynaklanıyordu."
Çiçek, "Eğer yeni bir anayasa yapamazsak, bu şikayet ettiğimiz anayasa ve onun ortaya çıkaracağı sorunlar katlanarak devam edecek" diye konuştu.
Tutuklu milletvekilleri
Tutuklu milletvekilleri ve bu durumun yeni anayasa çalışmalarına yansımasına ilişkin soru üzerine, "Bu, hukukun genel emirleridir. Kuvvetli şüphe olacak, sıradan şüpheyle insanlar tutuklanamaz. Kimsenin tutuklu kalmasını istemem. Tutukluluğun mahkumiyete dönüşmesini, yargılamaların uzun sürmesini istemem" dedi.
Barzani ile görüşmedim
Cemil Çiçek, bazı gazetelerde yer alan İstanbul'da Mesut Barzani ile görüştüğüne dair haberlere ilişkin de, "Hayır benim böyle bir görüşmem olmadı'' açıklamasında bulundu.
Terörle mücadele
Çiçek, terörle mücadele konusunda ''Kuzey Irak'tan Avrupa'dan ya da yurtdışından somut bir destek gelip gelmeyeceği'' yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:
"Gelmesi lazım, çünkü, bu terör öyle bir beladar ki insanlığa karşı bir suçtur. Her ülke bu konuda terör örgütleri ve onların mensuplarını ya yargılayacak ya iade edecek.Terör meselesi, adına en çok yalan söylenen bir konudur. Herkes terörden şikayet eder ama adım atmaya geldiği zaman kırk dereden su getirir''
Bedelli askerlik
Bedelli askerlik konusunda da açıklamalarda bulunan Çiçek, siyasi partilerin de bu konuda yardım etmek arzusunda olduklarını söyledi. Türkiye'nin bir savunma ihtiyacı bulunduğunu, bu ihtiyacın giderilmesi için temin edilen bir insan kaynağı olduğunu anlatan Çiçek, çalışma ve tartışmaların, ihtiyaç ile kaynak arasındaki dengenin nereden ve nasıl kurulacağı yönünde gerçekleştiğini ifade etti.
N.Ç Davası
Çiçek, N.Ç davasına ilişkin kararla ilgili soru üzerine de "13 yaşındaki bir çocuğa bu kadar insanlık dışı ve insan olmayanların yapmış olduğu bir eylem. Hangi türlü niteleme yaparsanız bunları hak eder" dedi.