Dolar
38.56
Euro
43.64
Altın
3,254.14
ETH/USDT
1,842.70
BTC/USDT
96,992.00
BIST 100
9,078.43
Politika, arşiv

Biz adaylığımızı ilan ederken kazanan taraftık

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Biz daha adaylığımızı açıklarken, daha ilkelerimizi ilan ederken, o dakikada kazanan taraftık" dedi.

03.08.2014 - Güncelleme : 03.08.2014
Biz adaylığımızı ilan ederken kazanan taraftık

İSTANBUL

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Biz daha adaylığımızı açıklarken, daha ilkelerimizi ilan ederken, o dakikada kazanan taraftık ve her gün kazanmaya devam edeceğiz" dedi.

Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen mitingte konuşan Demirtaş, alandaki farklı etnik ve dini grupların özledikleri Türkiye'nin fotoğrafını oluşturduğunu belirterek, yeni bir yaşam sevdası,yaşam umudu ve teklifiyle yola çıktıklarını ama bu yolun yeni olmadığını söyledi.

Uzun yıllardır, uzun soluklu zorlu bir mücadelenin içinden hep birlikte süzülerek buralara geldiklerini anlatan Demirtaş, Türkiye'de özgürlük ve demokrasi mücadelesi adına yeni, bembeyaz bir sayfa açmak iddiasında olmadıklarını anlattı. Demirtaş, herkesin ayrı alanlarda, meydanlarda, yerlerde ayrı mücadele birikimlerinde oluşturduğu tertemiz sayfaları birleştirmek için bu yola çıktıklarını anlattı.

Türkiye'de ezilen halkların ilk defa bu seçim vesilesiyle konuşmadığını ifade eden Demirtaş, "Her birimiz kendi kimliğimiz, mücadele geçmişimizle büyük değerler yaratan halklar olarak bugün ilk defa bu kadar görkemli ve geleceğe dair umutlu bir şekilde bir aradayız. İlk olması büyüklüğünden kaynaklanıyor" diye konuştu.

"Daha adaylığımızı açıklarken kazanan taraftık"

Türkiye'nin her bölgesinde aynı heyecan ve sevinçle yeni yolda yürüme isteğinin ortaya çıktığını belirten Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz daha adaylığımızı açıklarken, daha ilkelerimizi ilan ederken, o dakikada kazanan taraftık ve her gün kazanmaya devam edeceğiz. Öylesine bir yol ki bu yürüdükçe büyüyeceğiz. Yol yürümek bizi yormayacak, attığımız her adımda yanımızda başka bir kardeşimizi, başka bir yoldaşımızı göreceğiz. Biz bütün ezilenler, bütün yoksullar, emekçiler, kadınlar, gençler, biz inandık ki yan yana durmaya ve çoğalmaya devam edersek, gücümüzün karşısında durabilecek hiçbir diktatör yoktur. Yıllardır yan yana durmayalım, Türk-Kürt ile aynı meydanda yan yana durmasın diye Türk-Ermeni ile aynı meydanda, aynı sloganı atmasın diye Alevi-Sünni ile elele tutuşup, Kadıköy'e birlikte gitmesin diye işçi, yoksul, emekçi, öğrenci yüreğini birbirine katık yaparak bu seçimde Demirtaş'ın arkasında durmasın diye bizi birbirimize düşman ettirmeye çalıştılar."

"Yeni yaşam heyecan yarattı"

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, vatandaşların bu gücüyle büyük bir panik, korku yarattığını aktararak, şöyle konuştu:

"Kimde yarattınız? Tek adamda yarattınız. Onun dışında şu anda bu gelişmeden kaygı duyan, korkan kimse yok. Bizim bir arada, birlikte mücadele etme sözümüze, yeni yaşam teklifimize karşı panikleyen Türkiye'de bir tek kişi var; Recep Tayyip Erdoğan. Onun dışında yeni yaşam  çağrısı herkeste sevinç ve heyecan yarattı. Ama onun hesaplarını bozdu. Onun hayallerindeki kendisine ait Türkiye hesaplarını bozdu. Yıllardır bunun için uğraşmış, bütün planını, programını buna göre yapmıştı. Gelecek, cumhurbaşkanı olacak, o koltuğa oturduktan sonra bütün memleket benim, hepimiz de benim tebaamsınız diyecekti. Hesaplar buna göre yapılmıştı. Ne zamana kadar? Sizler 'Biz bu gidişata dur diyoruz, biz kendi adayımızı çıkarıyoruz' dediğiniz güne kadar. Tek dil, tek ırk üzerine millet anlayışı, halkların ortak dayanışmasının yarattığı duvara çarparak yere düştü. Bunun paniğiyle her yerde bize saldırıyor."

"AKP varlığını muhalefetteki boşluk üzerine inşa etti"

Türkiye'de artık yeni bir siyaset anlayışı olduğunu dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti:

"Tek bir kimliği öncelemeyen, ne etnik kimliğimizi ne mezhep kimliğimizi, ne doğduğumuz ne içinde büyüdüğümüz kültürü yok sayan ama bu kimlikleri diğer kimliklere üstün kılma mücadelesini bir tarafa bırakan, bu kimliklerin her birinin kendi özgünlüğüyle gücüyle bir arada durup, yoksulluk, emek, taşeron işçilik ve sömürü düzenine karşı yeni bir siyasi mücadele hattı doğuyor. Yıllardır doldurmaya çalıştığımız bu boşluk, anamuhalefet tarafından istismar edildiği için AKP gücüne güç kattı, iktidarına iktidar kattı. Kendi varlığını muhalefetteki bu boşluk üzerine inşa etti. İstediler ki Kürtler kendi mahallesinde top oynasın, Aleviler kendi mahallesinde, işçiler, köylüler, Ermeniler kendi mahallesinde. Türkler, Gürcüler, Lazlar asla biribirine dokunmasın, selam vermesin, hatta mümkünse birbiriyle kavga etsinler, düşmanlık yapsınlar."

Demirtaş, ama kalıcı birliği başaramadıklarını ifade ederek, şimdi cumhurbaşkanı seçiminin buna vesile olmasını istediklerini, bu nedenle aday olduklarını aktardı.

"Bu egemen koltuk sevdalılarının arasında üçüncü bir kişi olup koltuğa sevdalarını ilan etmek için aday olmadıklarını" kaydeden Demirtaş, şunları söyledi: 

"Ben kişi olarak aday değilim. Aramızdan birinin aday olması gerekiyordu. Sizlerin mücadele birikimlerini temsil edecek birinin aday olması gerekiyordu. Kadınların özgürlük yürüyüşünü birileri emaneten teslim almalıydı. Alevilerin özgür yurttaşlık mücadelesi birilerinde emaneten durmalıydı. Kürt halkının, işçisinin, köylüsünün, öğrencisinin, hepimizin mücadele birikiminin yarattığı değerler bir adayda buluşmalıydı. Çünkü mevcut iki aday da bu ilkelerimizin hiçbirini temsil etmiyorlar, edemezler. Ne ideolojileri buna uygundur ne siyasi mücadeleleri ne de buna niyetleri vardır."

Halkların tek adayıyla seçime giriyoruz 

Aday olmasıyla sadece cumhurbaşkanlığı seçiminden ibaret olmayan, onu aşan bir "yeni yaşam" teklifinin ortaya çıktığını belirten Demirtaş, "Bizim adaylığımız olmasaydı, bizler bu seçim yarışında olmasaydık ölümle sıtma arasında halklarımız tercih yapmak zorunda kalacaktı" diye konuştu. 

Türkiye'de artık ortak bir gelecek, Türkiye'nin bölünme kaygısı olmadan, kardeş kavgası olmadan, ezilenlerin, emekçilerin dünyasını yaratacak yeni bir siyaset doğduğunu anlatan Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sizler, yani halkların kendisi ilk defa bizzat devletin 1 numaralı koltuğuna aday olarak zaten değişimin fitilini ateşlediniz. Bunu başaran, bu mücadeleyi bugüne getiren bütün halklara, emekçilere, bedel ödeyen herkese teşekkür etmek istiyorum. 

Seçimi kazanırız, kaybederiz… Bizim açımızdan bir başarı öyküsü değil artık. Koltuğu kazanmak, kaybetmek bir başarı ölçüsü değil. Bakın koltuk uğruna nasıl da ilkelerinden vazgeçtiler. İki adayın da durumu ortada. İkisi de koltuğu kazanmak için bütün ilkelerinden vazgeçme üzerine oluşturulmuş adaylıklardır. Onları destekleyen, oy verenlere soruyorum: O ikisinden herhangi birinin kazanmış olması sizin kazandığınız anlamına geliyor mu? Herkes kendisine sorsun. AKP'nin adayı ya da çatı adaya oy verecekler bir sorsunlar. Sandığa gidip oy kullanacak kardeşlerim. Evinizde 2,3,5 kişi gidip oy kullanacaksınız. Oy kullanmaya giderken cebinizde taksi parası olmayacak. Çoğunuz yürüyerek oy kullanamaya gideceksiniz. Hepiniz yoksulsunuz, emekçisiniz.  Oy vermeye gideceğiniz zaman o oy verme kabinine girdiğinizde o 3 fotoğraftan sadece bir tanesi sizin gibidir. Sadece bir tanesinin cebinde sizin kadar para vardır.  Geri kalanlar seni temsil etmiyorlar. Oy kabinine girdiğinizde önünüzde bir tane halkların adayı olacak. Çok fazla seçenek yok elinizde. Devletin 2 adayı, statükonun 2 adayı, kendi kendilerini aday olarak ilan eden 2 kişinin yanında halkların tek adayıyla seçime giriyoruz."

Canlı yayında tartışma çağrısı

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçimin adil, eşit bir yarış şeklinde cereyan etmediğini savunarak, "Bu seçim AKP'nin adayının bütün devlet olanaklarını, finans gücünü, medya gücünü arkasına alarak haksız bir şekilde yürüttüğü son derece çirkin bir seçime dönüşmüş durumda" dedi.

Anket sonuçlarında Erdoğan'ın oy oranının yüzde 50'nin üzerinde gösterildiğini söyleyen Demirtaş, şunları kaydetti:

"Eğer oyun bu kadarsa, gerçekten de kendine güveniyor, 'Yüzde 50'nin üstünde oyum var' diyorsan, bu panik niyedir?  Yer gök senin fotoğraflarınla dolu. Otobüsten bilboarda, duvarlardan binalara kadar. Madem kendine güveniyorsun, madem yüzde 50 oyun var, 2 saatlik televizyon programından niye korkuyorsun. Karşı karşıya gelelim, canlı yayında konuşalım. Oyun yüzde 55 ise canlı yayından sonra belki yüzde 75 olur. 2 saatlik televizyon programından niye kaçıyorsun? Gel, karşımızda objektif sorular soracak gazeteciler olsun, önceden de hazırlanmasın sorular, cevaplar, ne istiyorlarsa sorsunlar, biz de önümüzde ne varsa, içimizde ne varsa, geçmişimizde, geleceğimizde ne fikir varsa açık yüreklilikle paylaşalım. Bırakalım bize oy verecekler bizi iyi tanısınlar. Kimiz, neyiz iyi bilsinler."

"Halkın yanında olacak bir cumhurbaşkanı lazım"

Selahattin Demirtaş, cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı mal varlığının sadece kendisine ait olanları içerdiğini anlatarak, yakınlarının devredilen malların bilinmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı olacak kişinin şeffaf olması gerektiğini ifade eden Demirtaş, toplumun bütün kesimlerinin seçilecek kişiyi "Benim cumhurbaşkanım" diye benimsemesinin önemine vurgu yaptı.

Demirtaş, cumhurbaşkanın parlamentoda çıkan ve halkın aleyhine olan yasaları veto edebilmesi ve adil olması gerektiğini kaydetti. Çankaya Köşkü'nde yapılacak çalışmaların halk mahkemesi gibi olması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, bu özellikleri taşıyan tek adayın kendisi olduğunu dile getirdi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, diğer iki adayın devletin adayı olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Zaten devletin yeterince adamı yok mu? Savcısı, valisi, kaymakamı, polisi, jandarması ve milletvekili var. Ama halkı koruyacak bir Allah'ın kulu yok bu devlette. Halkın başına bir şey geldiğinde sizin yanınızda olacak bir cumhurbaşkanı lazım. Bir kadın sokakta katledildiğinde, şiddet gördüğünde yanında olacak. Başörtülü haksızlığa uğradığında onun yanında olacak. Cemevine gidip orada Alevi canlarla tek yürek olacak bir cumhurbaşkanına ihtiyaç var."

İkinci tura kalamamaları halinde de mücadelerine devam edeceklerini belirten Demirtaş, "Seçimi kazanamasak da bu mücadeleyi sürdürmek zorundayız. Asla neoliberal kafalılara kentleri, köyleri ve mahalleleri teslim etmeyeceğiz. Bize AVM, köprü, gökdelen dayatan ve 'Bunlar gelişmişliktir' diyenlere karşı mücadeleye karşı devam edeceğiz. İnanın ki karşımızda her gün daha da küçülecekler. Her biri kendileri açısından bir tükenişi yaşayacaklar" diye konuştu.

Erdoğan'la yarışabilecek aday benim 

Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, Erdoğan'ın ikinci tura kalması durumunda onun karşısında seçimi kazanacak tek adayın kendisi olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"İkinci tura kalamazsak, 'Ne yapacaksınız?' diye soranlar, bizi ikinci tura taşısınlar. Asıl kazanacak aday biziz, Erdoğan'ın karşısında Türkiye'deki halkları iktidara taşıyacak olan biziz. Umut ve heyecan biziz. Bunu görmeyip, sıtmaya razı olmak ilericilik ve devrimcilik değildir. AKP, MHP ve CHP'ye oy vermiş olanlar, oy vereceğiniz kişi başkasına zulüm yaparsa sadece kendi mezhebini, kimliğini öne çıkarıp, geride kalanlara hakaret ederse bu suça siz de ortak olursunuz."

Kendilerinin seçilmemesi durumunda Türkiye'nin kamplaşacağını aktaran Demirtaş, Suriye'de yaşananların bir uyarı niteliğinde olduğunu söyledi. Demirtaş, Suriye'de halkın ayrıştığını ve bir arada yaşama kültürünün yok olduğunu dile getirdi.

Rizeli öğretmen Durmuş'u alkışlattı 

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmalarının boşa gitmeyeceğini anlatarak, Rize'de kendisi için stant açan Necmettin Durmuş'u kendisini dinleyenlere alkışlattı. Durmuş'a ve emeğine layık olacaklarını belirten Demirtaş, asıl alkışlanması gerekenin Necmettin Durmuş olduğunu ifade etti. Demirtaş, seçime bir haftalık bir süre kaldığını anımsatarak, azimle çalışacaklarını kaydetti.

Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, sözlerini şöyle noktaladı:

"Öyle bağırıp çağırmayı bırak. İsrail'le askeri anlaşmaları iptal et. 12 askeri anlaşma var. Ekonomik ilişkilerden askeri tatbikatlara, istihbarata kadar tamamını askıya alman lazım. Latin Amerika ülkeleri bile elçilerini geri çekti. Sen ne yaptın bugüne kadar? Öyle Coca-Cola'yı boykot etmekle İsrail mi çöker? Kola satışlarını patlattınız. O nedenle biraz ciddi olun, Filistin halkına destek sunmak istiyorsanız, halkı kandırmayı bırakın. Ciddi bir boykotla İsrail'in bu katliamlarını durduralım."

Mitingten notlar

Mitingin yapıldığı Kadıköy Meydanı, öğle saatlerinden itibaren dolmaya başladı. Kadıköy Meydanı'na kurulan sahne üzerindeki "Demokrat değişim, barışçı Türkiye" sloganı dikkati çekti. Sloganın, mitingi izleyen taraftarların taşıdığı flamlarda da yer aldığı görüldü.

Miting alanında Filistin bayrakları da yer aldı.

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşması öncesinde çeşitli sanatçılar Çerkesçe, Arapça, Kürtçe ve Türkçe şarkılar söyledi. Kürt müzisyen Hozan Dino da kısa bir konser verdi. 

Demirtaş'ın konuşması yaklaşık 40 dakika sürdü. 

Selahattin Demirtaş'ın konuşmasının ardından bir çocuk sahneye çıkarak, kumbarasında biriktirdiği paraları kampanya için bağışladı.

Muhabir: Tayfun Salcı, Sefa Mutlu


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın