TBMM
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,, partisinin TBMM'deki grup toplantısında yaptığı konuşmada, ülkenin çok sayıda temel sorunu olduğunu, ancak konuşmasının tamamını cezaevlerindeki açlık grevlerine ayıracağını söyledi.
Açlık grevinin BDP'nin talimatıyla başlatıldığı söylemini reddeden Demirtaş, ''Talimatla bir insana eylem yaptırabilirsiniz ama yemek yememe gibi adım adım bedeni öldüren bir eylemi iradesi olmadan yaptıramazsınız'' dedi.
Demirtaş, şunları söyledi:
''Açlık grevlerini başlatan BDP'nin tavrı mı, bu tablo mu? Elinizde BDP'nin talimatıyla açlık grevi başladığına dair tek bir söz, talimat, delil, belge, bilgi kırıntısı bile varsa açıklayın. Yoksa susun. Asla ve asla hiçbir arkadaşımın cezaevinde o zor koşullarda açlık grevine, ölüm orucuna girmesini istemiyorum. Ricamızla bırakacaklarını bilseydik ki her ziyarette bunu ifade ettik, günde 10 defa rica da ederiz. Çünkü biz arkadaşlarımızın yaşamlarına son verecek bir eylemi ahlaki, vicdani ve siyasi olarak asla istemeyiz.''
Hükümetin tavrı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının açlık grevlerinin sonlanmasını engellediğini iddia eden Demirtaş, dün Bakanlar Kurulu'ndaki tartışmayı önemsediklerini belirtti. Demirtaş, Bakanlar Kurulu'ndan sonraki açıklamaların altının doldurulması gerektiğini dile getirerek, ''Hızlı, pratik adımlar atma konusunda birbirimize yardımcı olmalıyız. Biz hükümete bu tavrımızı ilettik. Bu talepler karşılanmayacak talepler değil'' dedi.
''Arınç'ın açıklamasını önemsiyoruz''
Konunun Bakanlar Kurulu'nda tartışılmasını, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın açıklamalarını yetersiz bulmalarına rağmen önemsediklerini dile getiren Demirtaş, sorunun çözümü için fazla zaman olmadığını ifade etti. Demirtaş, ''Bu hafta içinde meselenin, talepler ve açlık grevleri açısından sonlanmasını ümit ediyoruz'' diye konuştu.
Selahattin Demirtaş, hükümetin ana dilde savunma hakkına ilişkin hazırlık çalışmalarının önemli olduğunu vurguladı.