Dolar
32.26
Euro
34.74
Altın
2,361.01
ETH/USDT
2,921.70
BTC/USDT
60,870.00
BIST 100
10,218.58
Kültür

"Yorgun Herakles" Türkiye'de

Boston'da teslim alınan ''Yorgun Herakles'' heykeli, Başbakan Erdoğan'ı taşıyan "ANA" uçağıyla Türkiye'ye getirildi.

25.09.2011 - Güncelleme : 25.09.2011
"Yorgun Herakles" Türkiye'de

yorgun heraklaas


Boston'da teslim alınan ''Yorgun Herakles'' heykeli, Başbakan Erdoğan'ı taşıyan "ANA" uçağıyla Türkiye'ye getirildi.***

ANKARA

''Yorgun Herakles'' artık evinde
Yorgun Herakles getiriliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, heykelin ABD'de bulunan üst yarısının ülkeye iadesi için 20 yıldan beri, ciddi gayret sarf edildiğini belirterek, bu müzakerelerin, Boston Güzel Sanatlar Müzesinin karşılıklı iyi niyet çerçevesinde Herakles Heykeli'nin üst yarısını ülkeye iadesi ile neticelendiğini söyledi. Erdoğan, "Nitekim, şu an itibarıyla ülkemize getirmiş bulunuyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan, "Bizler, 2002'den bu yana, muhtelif ülkelerden 4 bin 28 tarihi eserin ülkemize iadesini sağlamış durumdayız. Kültür ve Turizm bakanlığımızın bu konudaki kararlı ve ısrarlı politikalarının, önümüzdeki dönemde de devam edeceğinden eminim. Herakles Heykeli'nin üst kesiminin iadesinin sağlanması da bunun göstergesidir. Bu, memnuniyet verici bir gelişmedir" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Günay da Herkül heykelinin 1980 yılında Perge'de yapılan kazılar sırasında Prof. Dr. Jale İnan tarafından belden altının bulunduğunu hatırlattı.
Boston'da benzer bir heykelin sergilendiğinin fark edilmesi üzerine uzmanların heykelleri karşılaştırarak heykelin Türkiye'ye ait olduğunu tespit ettiğini belirten Günay, eserin iadesi için o tarihten bu yana çalışmaların sürdüğünü anlattı.
Günay, heykelin Antalya'da alt ve üst kısmının birleştirildikten sonra restorasyonunun yapılarak Arkeoloji Müzesi'nde sergileneceğini söyledi.

Müzeye ulaştı
Türk Hava Yollarının tarifeli uçağıyla Kültür Turizm Bakanlığından iki yetkili eşliğinde Antalya'ya getirilen heykeli, Antalya Kültür Turizm İl Müdürü İbrahim Acar başkanlığındaki Antalya Müzesi yetkilileri THY kargo bölümünde teslim aldı. 
Özel korumalı ambalajlar ile sarıldığı görülen heykel, Antalya İl Kültür Turizm Müdürlüğüne ait bir aracın arkasına yerleştirilerek, biri motosikletli iki polis eskortu eşliğinde Antalya Müzesi'ne taşındı. 
Heykelin taşınması esnasında, zarar görmemesi için aracın geçiş güzergahının engebesiz ve kasissiz yollar olmasına özen gösterildi. Antalya Müzesi'ne getirilen heykel daha sonra forklift aracılığıyla depoya taşındı. 
Antalya Müzesi yetkilileri, heykelle ilgili çalışmalara önümüzdeki günlerde başlanacağını bildirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın