
Sinema araştırmacısı Taş, koleksiyonunu Altın Koza Film Festivali kapsamında açılışı yapılacak müzeye bağışladı.***
ADANA - Aykut Ünlüpınar
Sinema araştırmacısı, yazarı ve arşivci Vadullah Taş, bugüne kadar biriktirdiği sinema afişlerinden bin 500'ünü, oyuncu, yönetmen Yılmaz Duru'nun kıyafetleri, Ali Özgentürk'ün ilk filmini çektiği kamera, senarist İrfan Atasoy'un ilk senaryosunu yazdığı daktilo ile yüzlerce kitap ve VHS kasete kayıtlı film kopyalarını Altın Koza Film Festivali kapsamında açılışı yapılacak müzeye bağışladı.
Adana'da festival kapsamında açılışı yapılacak müzeye eski Türk filmleri afişlerinden bin 500'ünü bağışladığını söyleyen Taş, şöyle konuştu:
''Burada sergilenmek üzere hazırladığım bin 500 afişlik koleksiyon var. 2 bine yakın afiş ve fotoğraftan tasarlanan lobi kartı, dia, özel mektuplar, sinema objeleri, Yılmaz Duru'nun kıyafetleri, kostümleri, kamerası, Ali Özgentürk'ün ilk çektiği Hazal filminde kullandığı kamera, İrfan Atasoy'un ilk senaryosunu yazdığı daktilo gibi birçok objeyi müzeye bağışladım. Yüzlerce VHS kasede aktırılmış film ve sinema kitabı arşivini de müzeye kazandırdım. 30 yıldır bu işin içindeyim. Afişlerin sayısını bile hatırlamıyorum. Yaptığım iş ve hobim örtüşüyor. Örtüştüğü için güzel işler üretmeye çalıştım. 5 kitabım var. Sinemanın içindeyim.''
Taş, afiş toplamaya Yılmaz Güney'e olan sevgisi nedeniyle başladığını belirterek, ''Yılmaz Güney afişleriyle bu sevdaya düştüm. Bu sergi herkesten büyük ilgi görecek. Bu fidan filizlenerek büyüyecek, büyüdükçe meyvesini verecek. Elinde materyaller olan hemşehrilerimiz gün gelip bunları buraya devredecek'' diye konuştu.
Müzeye Adanalı yönetmen, yapımcı ve oyuncu Yılmaz Duru'nın kıyafetlerini de verdiğini ifade eden Taş, ''Ölmeden önce son 10 yılı hep birlikte yaşadık. Hastanede de onu yalnız bırakmadım. Ailesiyle hep görüştüm. Oğlu Turhan Duru'nun yardımıyla bunları aldım. Şimdi müzede sinemaseverlerle kostümlerini paylaşacağız'' dedi.