Topkapı Sarayı hazinesine teslim edilen ''Topkapı Hançeri''nin 20 kopyasından (replika) 13'ü satıldı.***
ANKARA - Elif Koçak
I. Mahmut tarafından 1741'e Nadir Şah'a hediye edilmek üzere yaptırılan ancak Pers ülkesinde çıkan ayaklanma nedeniyle yola çıkan heyet tarafından Topkapı Sarayı hazinesine teslim edilen ''Topkapı Hançeri''nin 20 kopyasından (replika) 13'ü satıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı denetimindeki müze ve örenyerlerinde Bilkent Kültür Girişimi (BKG) tarafından işletilen müze mağazalarında satılan hançerin replikaları ABD'den Hindistan'a, Yeni Zelanda'dan İspanya'ya, Hong Kong'dan Tanzanya'ya dünyanın 5 kıtasında alıcı buldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) Müdürü Murat Usta, kalan 7 replikanın ise Topkapı, Ayasofya, Göreme Açıkhava ve Konya Mevlana ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde olduğunu belirterek, ''Replikaları alan kişilerle iletişime geçerek kendilerini yeni ürünler ve kataloglar konusunda bilgilendiriyoruz. Her replika numaralandırılmış durumda ve bir sertifikayla beraber satın alan kişiye veriliyor.'' dedi.
Usta, Bilkent Kültür Girişimi'nin son 1.5 buçuk yılda 25 çeşit replika ürettiğini, 2011 yılı sonuna kadar 30 çeşit replikanın daha üretilmesinin planlandığını sözlerine ekledi.