Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,569.70
BTC/USDT
70,456.00
BIST 100
9,079.97
Kültür, arşiv, arşiv

Endülüs'te bir ışık: İslam sanatı

İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinde, Türkiye'nin de aralarında olduğu 17 ülkeden çıkan ve 25 müzeden toplanan 140 sanat eseri sergilenmeye başlandı.

25.10.2013 - Güncelleme : 25.10.2013
Endülüs'te bir ışık: İslam sanatı

SEVİLYA - Şenhan Bolelli

Tarihinde, Müslüman, Yahudi ve Hıristiyanlara ev sahipliği yapan İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinde, ''Nur: İslam dünyasının bilim ve sanatındaki ışık'' temasıyla Türkiye'nin de aralarında olduğu 17 ülkeden çıkan ve 25 müzeden toplanan 140 sanat eseri sergilenmeye başlandı.

''Endülüs'te İslam'' denilince akla gelen Cordoba, Granada ya da Malaga kentlerinin yerine Sevilya'da açılan sergi için 9. ve 20. yüzyıllar arasında yapılmış, İslam sanatına ait eserler toplanmış.

Sevilya'daki Focus-Abengoa Vakfı'nın finansmanıyla gerçekleştirilen serginin küratörlüğünü yapan Tunuslu Sabiha El Khemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergiyi gezeceklerin, İslam sanatının ışığıyla bilmedikleri, farklı, ilginç bir dünyayı keşfedeceklerini söyledi.

17. yüzyılda inşa edilen, eski bir rahip hastanesini vakıf binası haline dönüştüren ve kilisenin de bulunduğu bu binada İslam sanatı eserlerini sergileyen Focus-Abengoa Vakfı'nın Genel Direktörü Anabel Morillo Leon da İslam sanatına ait farklı türdeki eserleri sanatseverlere sunmalarından dolayı gurur duyduklarını söyledi.

Türkiye, Irak, İran, Malzezya, Mısır, Fas, Cezayir, Tunus, Suudi Arabistan, Suriye gibi ülkelerden çıkan ve Londra Bilim Müzesi, Madrid Kraliyet Tarih Akademisi, Seattle Sanat Müzesi, Cenevre The Furusiyya Sanat Vakfı, Pisa San Matteo Ulusal Müzesi, Tunus Raqqada İslam Sanatları Müzesi, Berlin Milli Kütüphanesi, Arizona Phoneix Özel Koleksiyonu gibi çok farklı kurumlardan toplanan eserlerin olduğu sergi, 9 Şubat'a kadar açık kalacak. 

''Nur: İslam dünyasının bilim ve sanatındaki ışık'' adlı sergi daha sonra, gelecek yıl 30 Mart-29 Haziran'da ABD'nin Teksas eyaletindeki Dallas Sanat Müzesi'nde sergilenecek.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın