Arçelik 16'ncı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımladı
Arçelik Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Bulgurlu: "Küresel olarak zorlu koşulların hakim olduğu bu dönemde sürdürülebilirliğe olan bağlılığımız hep devam etti" dedi
İSTANBUL (AA) - 'Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın' vizyonuyla sürdürülebilirlik alanında çalışmalar yapan Arçelik, 16'ncı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımladı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, 2014'ten bu yana Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya (AEEE) geri dönüşüm tesislerinde 1,75 milyon AEEE geri dönüştüren Arçelik, eski ve düşük verimli ürünleri yeni enerji ve su verimli ürünlerle değiştirerek 487 gigawatt enerji ve 8,6 milyon ton metreküp su tasarrufu sağladı. Bu sayede yaklaşık 240 bin ton karbondioksit eşdeğeri emisyonunun önüne geçildi.
Arçelik, 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşmak amacıyla 1,5 derece senaryosu ile uyumlu olarak 2022 baz yılına göre belirlediği emisyon azaltma hedeflerini Bilim Temelli Hedefler Girişimi'nin onayına sundu.
2023 yıl sonu itibarıyla tüm üretim operasyonlarında yüzde 64 yeşil elektrik kullanan ve toplam güneş enerjisi kurulu gücünü 20,3 megawatta çıkaran Arçelik, 2030 yılına kadar bu oranı faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde yüzde 100'e çıkarma hedefine emin adımlarla ilerliyor.
Şirket, 2023 yılı sonunda 373 enerji tasarrufu projesi ile enerji ve emisyon tasarruflarının yanı sıra 1 milyon 593 bin 421 avro finansal tasarruf elde ettiğini açıkladı.
UN CEO Water Mandate imzacısı olan Arçelik, 2023 yılında su yönetimi alanında ise çeşitli su verimliliği ve yağmur suyu toplama projeleri gerçekleştirerek, toplamda 288 bin 973 metreküp su tasarrufu sağladığını duyurdu.
Arçelik raporunda, Tedarikçi ESG Programı kapsamında 253 tedarikçinin çevresel raporlamasını tamamladığı ve 166 tedarikçiden çevresel hedefler belirleme taahhüdü alındığı belirtildi. Ayrıca, sürdürülebilirliğin hızla değişen doğasına ve çeşitli paydaş beklentilerine güçlü bir stratejiyle yanıt veren şirket, düzenli olarak gerçekleştirdiği önceliklendirme analiziyle bu değişimleri yakından takip ediyor.
2023 Önceliklendirme Analizi Raporu, şirketin stratejik öncelikleri hakkında iç ve dış paydaşlar için daha derinlemesine bir bakış sağlıyor ve iş süreçleriyle ilişkisini ortaya koyuyor.
Arçelik, inovatif bir yaklaşım benimseyerek dijital dönüşüm projeleriyle 400 milyon liraya yakın tasarruf sağladı ve 500 AR-GE projesi yürüttü.
22 startup ile başlattığı Proof of Concept (PoC) aşamaları kapsamında Arçelik'in iş birimleri ile 189 startup eşleştirildi ve pazarlama, siber güvenlik, üretim teknolojileri gibi temalara odaklı 25 işbirliği kuruldu. Ayrıca Avrupa Birliği'nin Horizon Europe projeleri kapsamında ise 22 proje finanse ederek sürece katılımıyla 3,77 milyon avro fon sağladı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Arçelik Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Bulgurlu, 'Gezegenimiz, toplumumuz ve işimiz için daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru kararlı adımlarla yol alıyoruz. İklim kriziyle birlikte ekonomimizi karbondan arındırmak her zamankinden daha büyük bir önem taşıyor. Küresel olarak zorlu koşulların hakim olduğu bu dönemde sürdürülebilirliğe olan bağlılığımız hep devam etti.' ifadelerini kullandı.
Bulgurlu, 2023 yılı sonunda toplam 373 enerji tasarrufu projesi ile yaklaşık 95 bin 680 gigajoule enerji tasarrufu ve 6.983 ton karbondioksit eşdeğeri emisyon tasarrufu sağladıklarını aktardı.
2023 yılında başlattıkları yenilenebilir enerji dönüşümü atılımı kapsamında yatırımlarının devam ettiğini belirten Bulgurlu, 'Arçelik'in güneş enerjisi kurulu gücünü 20,3 megawatta çıkardık. İnovatif yaklaşımımız sonucunda dijital dönüşüm projeleriyle 400 milyon liraya yakın tasarruf sağladık. Sürdürülebilirlikte sektör lideri bir şirket olarak teknolojinin gücünden yararlanarak gezegen ve toplum için değer yaratmaya devam edeceğiz.' açıklamasında bulundu.
Otomotiv
Skywell, modellerinin dünya gösterimini 2024 Paris Uluslararası Otomobil Fuarı'nda yapacak