Kibar Holding CEO'su Kayabaşı paslanmaz çelik sektörünü değerlendirdi:
"Diğer tüm yerli üreticiler gibi POSCO ASSAN TST de adil rekabet koşullarının sağlanması ve yerli üreticilerin korunması için Türkiye'nin bu yönde adımlar atmasını istiyor"
İSTANBUL (AA) - Kibar Holding Üst Yöneticisi (CEO) Haluk Kayabaşı, paslanmaz çelik sektörünü değerlendirerek yerli üreticiyi koruyacak önlemlerin alınması halinde sektörde yeni yatırımların önünün açılacağını söyledi.
Kibar Holding CEO'su Kayabaşı'nın katılımıyla paslanmaz çelik sektörünün değerlendirildiği basın toplantısı İstanbul'da düzenlendi.
Toplantıda konuşan Kayabaşı, 2013'ten bu yana Türkiye pazarına haddelenmiş soğuk paslanmaz çelik üreten POSCO ASSAN TST'nin faaliyete geçmeden önce, çelik servis merkezlerinin Avrupa'dan ve Asya'dan aldıkları ikinci kalite malzemeyi işleyip iç pazara yüksek kar marjlarıyla sattıklarını söyledi.
2013'te yerli üretimin başlamasıyla kar marjlarının düştüğünü kaydeden Kayabaşı, 'Çelik servis merkezleri POSCO ASSAN TST'den aldıkları yüksek kalitedeki ürünleri özellikle son yıllarda yerli üreticilere tedarik etmek yerine ihraç etmeyi tercih etti. Çin ve Endonezya'dan aldıkları kalitesiz ve dampingli ürünleri, hatta POSCO ASSAN TST'nin üretiminde bulunmayan ürünleri dahi POSO ASSAN Türk menşeili gibi göstererek Avrupa Birliği'ne ihraç ettiler. Avrupa Birliği, kendi üreticilerinden gelen şikayetler üzerine konuya ilişkin Ağustos 2023'te soruşturma başlattı.' şeklinde konuştu.
Türkiye'de sanayi üretiminin desteklenmesi ve yerli üretimin korunmasının, ekonomik gelişim ve süreklilik açısından kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Kayabaşı, 'Diğer tüm yerli üreticiler gibi POSCO ASSAN TST de bu bakış açısıyla adil rekabet koşullarının sağlanması ve yerli üreticilerin korunması için Türkiye'nin bu yönde adımlar atmasını istiyor.' dedi.
Kayabaşı, yerli üreticiyi koruyacak önlemlerin alınması halinde sektörde yeni yatırımların önünün açılacağını, üretim maliyetlerinin normalleşeceğini, bu sayede daha rekabetçi ve uygun fiyatların ortaya çıkacağını vurguladı.
- Türkiye'deki paslanmaz çelik sektöründe son durum
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin soğuk haddelenmiş paslanmaz yassı çelik ithalatı 2023'te 307 bin 219 ton olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ihracat ise 89 bin 268 ton oldu.
Türkiye'nin soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik ithalatında ilk sırada Uzakdoğu pazarı geliyor. 2023 rakamlarına göre toplam 307 bin 219 olan çelik ithalatının 220 bin tonu Uzakdoğu'dan 81 bin 369 tonu Avrupa Birliği ülkelerinden 5 bin 850 tonu ise diğer ülkelerden gerçekleşti.
Türkiye'nin yıllık soğuk haddelenmiş paslanmaz yassı çelik tüketimi son 10 yılda yaklaşık 350-400 bin ton civarında oldu. POSCO ASSAN TST 2023'te yıllık 300 bin ton üretim kapasitesi ve yüzde 45'lik kapasite kullanım oranıyla 134 bin 552 ton üretim gerçekleştirdi. Bunun 97 bin 667 tonu (yüzde 75) yurt içi satışlara, 32 bin 372 tonu ise ihracata gitti.
- İkinci kalite çelik insan sağlığını tehdit ediyor
İkinci kalite çelikten üretilmiş tencere ve tava gibi mutfak eşyaları, insan ve çevre sağlığı için büyük risk oluşturuyor. Kalitesiz çeliklerde, çevre ve insan sağlığı açısından kritik olan sertifikaların bulunmaması, bu riski daha da artırıyor.
Gıdayla temas eden metal ürünlerin (paslanmaz çelik dahil) EC 1935/2004 standartlarına uygun olması gerekiyor. Gıdayla doğrudan temas eden bu tür ürünler, sağlık açısından ciddi tehditler oluşturuyor.
Sadece ev mutfaklarında değil, endüstriyel mutfaklar ve gıda işleme tesislerinde de yüksek kaliteli ve sertifikalı çeliklerin kullanılması kritik öneme sahip.
Holding
Yıldız Holding, New York'taki Birleşmiş Milletler etkinliğinde fırsat eşitliğine çağrı yaptı