Gündem

Kütahya'da 5 büyüklüğünde deprem

Merkez üssü Kütahya'nın Altıntaş ilçesi olan 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından yapılan çalışmalarda üç köyde 15 evin ağır hasarlı olduğu tespit edildi.

Muhammed Nuri Erdoğan, Muharrem Cin  | 31.08.2021 - Güncelleme : 01.09.2021
Kütahya'da 5 büyüklüğünde deprem Fotoğraf: Muharrem Cin/AA

Ankara/Kütahya

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem, saat 14.04'te ve 7,16 kilometre derinlikte gerçekleşti.

AFAD'dan depreme ilişkin yapılan açıklamada, "Altıntaş ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem sonrası an itibarıyla olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır." ifadelerine yer verildi.

16 artçı sarsıntı kaydedildi

AFAD tarafından depreme ilişkin ön değerlendirme raporu hazırlandı.

Raporda, bugün saat 14.04'te merkez üssü Kütahya Altıntaş olan 5 büyüklüğünde deprem meydana geldiği hatırlatıldı.

Rapora göre, yerin 12,07 kilometre derininde meydana gelen depremin en yakın yerleşim birimi olan Kütahya ilinin Altıntaş ilçesine bağlı Osmaniye köyüne uzaklığı 1,23 kilometre olarak ölçüldü. Ana şoktan saat 14.59'a kadar geçen zamanda, büyüklükleri 1 ile 2,5 arasında değişen 16 artçı deprem kaydedildi. Depremin belirgin süresi ise 3,17 saniye olarak hesaplandı.

Depremin merkez üssüne en yakın 5 yerleşim yeri, Altıntaş'ın Osmaniye, Beşkarış, Murathanlar, Genişler, Yolçatı köyleri olarak belirlendi. Merkez üssüne en yakın 5 il merkezi ise Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Eskişehir, Bilecik olarak sıralandı.

Öte yandan, raporda depremin hangi faydan kaynaklandığının yapılacak ayrıntılı sismolojik ve saha çalışmalarıyla belirleneceği kaydedildi.

15 ev ağır hasarlı

Kütahya Valisi Ali Çelik, ilgili kurum müdürleriyle depremin hasara neden olduğu Beşkarış, Aydınlar ve Genişler köyünde incelemelerde bulundu.

Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, 14.04'te meydana gelen depremde can kaybı olmamasının sevindirici olduğunu söyledi.

Depremin ardından ekiplerin hemen harekete geçtiğini belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Deprem yaşadıktan sonra Türkiye Afet Planı çerçevesinde arkadaşlarınız ivedi olarak harekete geçtiler. Altıntaş ilçemiz başta olmak üzere tüm köylerimizde ilk durum değerlendirmesi yapıldı. Bunun sonucunda AFAD İl Müdürlüğümüz ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından 7 hasar tespit ekibi oluşturuldu. Ekiplerimiz köylerde taramalara başladı. Taramalar devam ediyor ve şu ana kadar büyük bir kısmı tamamlanmış durumda. Bu çerçevede Beşkarış köyünde 7, Aydınlar köyünde 5, Genişler köyünde 3 ağır hasarlı yapı tespiti yapıldı."

Çelik, evleri ağır hasar gören vatandaşların geçici barınmalarıyla ilgili taleplerin alındığını aktardı.

Devletin her şekilde vatandaşlarının yanında olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

"Bazı vatandaşlarımız hayvancılıkla uğraşmaları nedeniyle bulundukları yerde ikamet etmek istediler. AFAD ekiplerimiz evlerin bahçelerinde riskli olmayan alanlara çadırlarını kurdu. Diğerleri de ikinci ikametlerine ya da çocuklarının evlerinde kalacakları yönünde beyanları olduğu için onların da naklini sağladık. Temel amacımız yaşanan depremin etkilerini minimum olarak vatandaşımızın hissetmesi. Şu ana kadar tüm vatandaşlarımıza bir şekilde temas ettik. Onların taleplerini aldık."

Çelik, Türk Kızılayının da deprem bölgesinde yemek ihtiyacını karşılayacağını sözlerine ekledi.

Deprem Afyonkarahisar'da da hissedildi

Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesine bağlı Üçlerkayası köyünde metruk, oturulmayan evin duvarı çöktü.

Köy halkından Zekeriya Öztürk, AA muhabirine, depremin çok fazla hissedildiğini söyledi.

Bazı metruk binaların köşelerinin yıkıldığını kaydeden Öztürk, "Büyük geçmiş olsun herkese. Evim kayalıkta olmasına rağmen alttan vurdu. Kütür kütür ses geldi. Köyde herhangi bir hasar olmadı." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın