İSTANBUL
Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası, dün Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı'yı ağırladı.Yırcalı, Anadolu Ajansı'nın yeni platformu Finans Haberleri Terminali'nin canlı toplantılar dizisi AA Finans Masası'nda gündemi değerlendirdi.
AA'nın Atatürk tarafından Türkiye'nin sesinin duyurulması için zor şartlar altında kurulduğunu dile getiren Yırcalı, ''DEİK olarak Türkiye'nin son 10 yıldaki gelişimlerini her tarafta duyurmaya çalışıyoruz. Sizin vasıtanızla da Türkiye'nin sesinin ve yaptığı işlerin dünya kamuoyu önünde değerlendirilmesi ve bilinmesinde de büyük fayda olacağını düşünüyorum'' diye konuştu.
Türkiye'nin etkinliği
Yırcalı, ''Düne kadar bu bölgede Rusya'nın istemediği bir şey olmazdı. Rusya bugün de çok önemli bir ülkedir ama Türkiye'nin kabul etmediği, dahil olmadığı herhangi bir gelişmenin bu bölgede başarıya ulaşmasının zor olduğu kabul edilmiştir'' diye konuştu.
''Fitch'i takip etmeliler''
Fitch'in Türkiye'nin notunu artırmasını değerlendiren Yırcalı, ''Ben diğer derecelendirme kuruluşlarının da Fitch'i takip etmesini bekliyordum. Çok geciktiler. Belki onlarda Noel telaşı başladı. Ama inşallah bunu yıl başından önce yaparlar'' dedi.
''AA, 5 dilde servis ediyor''
AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk de telekonferans yöntemiyle canlı yayına katıldı. ''Başbakan'ın yaptığı konuşmayı Arap Medyası'na kimin servis ettiği'' sorusunun kritik soru olduğunu aktaran Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:
''Şu ana kadar bunu Avrupalı ajanslar tercüme edip Arap Medyası'na servis ediyordu. Ya da bunu Avrupa medyasına, Kafkas medyasına kim servis ediyor? Bu sorunun aynısını sizin için de sorabiliriz. İş adamlarımızın başarılı girişimlerini, mesela çok güzel bir buluş yaptınız, bunu Ortadoğu medyasına kim servis edebilir? Biz bunu şu anda gerçekleştiriyoruz, tam 5 dilde. Sizin yaptığınız konuşmayı şu anda Arap medyasının tamamına Anadolu Ajansı Arapça olarak servis ediyor, ya da İngilizce olarak bütün dünyaya yayıyor, ya da Boşnakça olarak Balkan medyasına yayıyor, ya da Rusça olarak bütün Kafkas medyasına yayıyor. Stratejik bir konu bu. Biz şirket haberlerimizle bütün özel sektörün çalışmalarını, hizmetlerini anında servis ediyoruz.''
Yırcalı'ya, AA Finans Haberleri Twitter hesabı ''@aa_finans'' adresinden de sorular yönetildi.
Toplantı, aafinans.com'da da canlı olarak yayınlandı.