Dolar
32.38
Euro
35.10
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.30
BTC/USDT
70,807.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

Savunma sanayisinde kartlar yeniden karılacak

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, sektörün geldiği aşamayı ve edinilen tecrübeleri dikkate alarak yeni Sanayileşme Yönergesi hazırlıyor.

26.02.2016 - Güncelleme : 26.02.2016
Savunma sanayisinde kartlar yeniden karılacak

ANKARA - GÖKSEL YILDIRIM

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), sektörün geldiği aşamayı ve edinilen tecrübeleri dikkate alarak yeni Sanayileşme Yönergesi hazırlıyor. Bu kapsamda, genel olarak yerli savunma sanayisini ve özellikle de yan sanayi ve KOBİ'leri daha etkin şekilde desteklemek üzere birtakım düzenlemeler yapılması amaçlanıyor.

SSM'den alınan bilgiye göre, offset uygulamalarının döviz kazandırıcı işlemler olarak tanımlandığı dönemler geride kalacak. Offset, artık ülkelerin yeni yetenek kazanımı ve ihracat potansiyelinin artırılmasının en etkili araçlarından biri olarak görülüyor ve offsetin rakamı ve kendisi kadar, nasıl kullanıldığı, yerli sanayiye katkısı, şirketleri nereden nereye getirdiği daha büyük önem taşıyor. Bu anlamda yerli katkı oranının kullanılacağı kritik alanların belirlenmesinde offset önemli yer tutuyor.

Offset uygulamaları ve süreçleri, Müsteşarlık bünyesinde yapılan çalışmalarla 1991 El Kitabı'ndan bugüne, 2000, 2003, 2007 yönergeleri ile geliştirildi. Son olarak 2011'de yayımlanan Sanayi Katılım/Offset Yönergesi'yle SSM tarafından yürütülen savunma sanayi projeleri kapsamında imzalanacak sözleşmelerde, firmalardan yüzde 70 sanayi katılım/offset taahhüdü talep edilmeye başlandı. Söz konusu yönerge ile yerli sanayinin projelerde daha çok yer alması ve sektörün derinleştirilmesine yönelik olarak yan sanayi ve KOBİ kullanımının ön plana çıkması teşvik edildi.

Savunma sanayisinde, dünyada yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak değişime ve yeniliğe sürekli olarak ihtiyaç duyuluyor

Uluslararası arenada, ülkelerin ekonomik ve siyasal alandaki gücünü belirleyen unsurlarından birisi olan savunma sanayisinde, dünyada yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak değişime, yeniliğe ve modernizasyona sürekli olarak ihtiyaç duyuluyor. Bu kapsamda, sanayi katılım/offset yönergeleri kapsamında gerçekleştirilen uygulamaların etkinliğinin arttırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasına için yönerge ve sözleşme revizyon çalışmaları yürütülüyor.

Müsteşarlık tarafından da yürütülen sanayi katılım/offset uygulamalarına bakıldığında yerli savunma sanayisinin gelişimi ve uygulanan proje modellerindeki değişime paralel olarak, offset konusunda farklı ve yeni uygulamalar gündeme geliyor ve zaman içerisinde offset ile ilgili yönergelerde değişiklikler yapılıyor. Bu kapsamda sektörün geldiği aşama ve edinilen tecrübeler dikkate alarak, yeni sanayileşme yönergesi çalışmaları Sanayileşme Daire Başkanlığı tarafından sürdürülüyor. Genel olarak yerli savunma sanayisini, özellikle de yan sanayi ve KOBİ'leri daha etkin şekilde desteklemek üzere birtakım düzenlemelerin yer alması öngörülen yeni Sanayileşme Yönergesi'nin bu yıl yayınlanması planlanıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.