Ekonomi

Sanayi üretim endeksi Kasım 2021'de aylık yüzde 3,3 arttı

Sanayi üretim endeksi, Kasım 2021'de aylık bazda yüzde 3,3, yıllık bazda yüzde 11,4 artış gösterdi.

Merve Özlem Çakır, Ayşe Böcüoğlu Bodur  | 13.01.2022 - Güncelleme : 13.01.2022
Sanayi üretim endeksi Kasım 2021'de aylık yüzde 3,3 arttı

Ankara

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yılın kasım ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, Kasım 2021'de takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 11,4 yükseldi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, bu dönemde madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,5, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 12,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4 arttı.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 14,66 artış oldu.

Sanayi üretiminde aylık veriler

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, Kasım 2021'de aylık bazda yüzde 3,3 yükseldi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, bu dönemde madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,6 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,4 arttı.

AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin Kasım 2021'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,38 artmasını bekliyordu. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinin de yıllık bazda yüzde 9,92 artacağı öngörülmüştü.

Bakan Varank: 2022'de Türkiye'yi sanayi öncülüğünde büyütmeye devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Twitter'dan sanayi üretim verilerini değerlendirdiği paylaşımında şunları kaydetti:

"Kasım 2021 döneminde sanayi üretimimiz aylık bazda yüzde 3,3, yıllık bazda ise yüzde 11,4 arttı. Bu performansla Avrupa ülkeleri arasında yine ilk sıralarda yer aldık, 2022'de Türkiye'yi sanayi öncülüğünde büyütmeye devam edeceğiz."

Bakan Varank'ın paylaşımında yer verdiği grafiğe göre, Türkiye kasımda sanayi üretiminde elde ettiği aylık yüzde 3,3'lük artış performansıyla İspanya, Avusturya, Portekiz ve Hollanda'nın aralarında bulunduğu sanayi üretimi artan birçok ülkeyi geride bırakarak ilk sıralarda yer aldı. Belçika, Norveç, Fransa, Almanya'nın da aralarında olduğu ülkelerin sanayi üretiminde ise söz konusu ayda gerileme dikkati çekti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın