Dolar
32.56
Euro
34.90
Altın
2,334.24
ETH/USDT
3,145.10
BTC/USDT
64,354.00
BIST 100
9,716.77
Ekonomi, arşiv, arşiv

Petrolün haberini yerli gemi verecek

Türkiye, denizlerde petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapacak yerli araştırma gemisi projesinde sona yaklaştı.

22.04.2012 - Güncelleme : 22.04.2012
Petrolün haberini yerli gemi verecek

ANKARA - Özcan Yıldırım

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, denizlerde petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapacak yeni Araştırma Gemisi Tedarik Projesi'nde sona yaklaştı. MTA adına ihale sürecini yürüten Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın (SSM) önümüzdeki hafta yüklenici firma ile sözleşme imzalanmasının ardından geminin yapımına hızla başlanacak.
Okyanuslarda bile üç boyutlu sismik arama yapabilecek yeterlilikteki 86 metrelik gemiyle Türkiye'nin bu alandaki dışa bağımlılığı da sona erecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, yeni geminin Türk deniz araştırmaları tarihinde yeni bir sayfa açacağını ve elde edeceği verilerin birçok bilimsel araştırmaya kaynak olacağını belirterek, şu bilgileri verdi: 
''Araştırma gemisi üzerindeki son sistem jeofizik, hidrografik, oşinografik ekipmanla petrol ve doğalgaz araştırmalarının yanında depremsellikle ilgili çalışmalar da yürütecek. Gemi özellikle Marmara'da İstanbul ile ilgili önemli veriler elde edecek. Bunun dışında, maden yatakları, jeotermal enerji, endüstriyel hammadde kaynaklarının araştırılması, deniz kirliliği ve deniz tabanından geçen boru/kablo hatlarıyla ilgili çeşitli araştırmalarda da kullanılacak.''

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın