
Sektördeki satışlar ağustos ayında geriledi.***
İSTANBUL
Otomotiv satışları ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,1 oranında artış kaydederken, satışlar ağustos ayında hız kesti.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Türkiye otomotiv pazarında 2011 yılı Ocak-Ağustos döneminde otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 542 bin 238 adet oldu.
401 bin 364 adet olan 2010 yılı Ocak-Ağustos dönemi otomobil ve hafif ticari araç pazar toplamına göre satışlar yüzde 35,1 oranında arttı. 2011 Temmuz ayında (yüzde 2,55) büyüme oranında görülen ciddi yavaşlama, beklentiler doğrultusunda 2011 Ağustos ayında yüzde 5,63 daralma olarak gerçekleşti.
2011 yılı Ocak-Ağustos döneminde otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37,87 artarak 372 bin 139 adede ulaştı. Geçtiğimiz Temmuz ayında (yüzde 5,12) büyüme oranında görülen yavaşlama, beklentiler doğrultusunda 2011 Ağustos ayında yüzde 7,93 daralma ile sonuçlandı.
ODD değerlendirmesinde, 12 Haziran'da yapılan genel seçim nedeniyle otomotiv ürünlerine olan talebin öne çekilmesine rağmen, Haziran ayı büyüme oranının yüzde 33,66 ile sınırlı kaldığı belirtilerek, ''Merkez Bankasının kredi büyümesini yüzde 25'ler seviyesinde tutmak amacıyla almış olduğu kararların etkisinin, 2011 yılı Mart ayından itibaren otomotiv pazarı üzerinde hissedilmiş ve büyüme hızında yavaşlamaya neden olduğu görülmüştür. 2011 yılı Haziran ayından itibaren döviz kurlarındaki artışın da etkisiyle Ağustos ayında otomotiv pazarındaki büyüme yerini daralmaya bırakmıştır'' denildi.