Kuru yemişi bu yıl pahalı tüketeceğiz
Antep fıstığı, fındık, çerezlik kabak çekirdeği ve nohut rekoltelerinin uzun yıllar ortalamasının altına düşmesi kuru yemiş fiyatlarında ciddi artışlara neden oldu.

Antep fıstığı, fındık, çerezlik kabak çekirdeği ve nohut rekoltelerinin uzun yıllar ortalamasının altına düşmesi kuru yemiş fiyatlarında ciddi artışlara neden oldu.***
KONYA - Önder Felek
Antep fıstığı, fındık, çerezlik kabak çekirdeği ve nohut rekoltelerinin uzun yıllar ortalamasının altına düşmesinin, kuru yemiş fiyatlarında ciddi artışlara neden olduğu bildirildi.
Tüm Kuru Yemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Genel Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yıllık 100 bin ton civarında kuru yemiş tüketildiğini, tüketimin çok önemli kısmını ayçekirdeğinin oluşturduğunu söyledi.
Türkiye'de kişi başına kuru yemiş tüketiminin yıllık 3 kilogramı bulduğunu ifade eden Karapınar, ayçekirdeğinin yanı sıra leblebi, Antep fıstığı, fındık ve kabak çekirdeğinin de önemli yere sahip olduğunu bildirdi.
Karapınar, bu yıl iklim koşulları ve bazı ürünlerde ekim alanlarının daralması nedeniyle başta nohut olmak üzere, Antep fıstığı, fındık ve kabak çekirdeği rekoltesinde ciddi düşüşler yaşandığını belirtti.
Türkiye'de yıllık rekoltesi ortalama 650 bin ton olan fındığın, iklim koşulları nedeniyle bu yılki üretiminin 430 bin ton civarında kaldığını dile getiren Karapınar, ''Yine Antep fıstığında da çok ciddi düşüş var. Ekim alanlarını dolu vurdu. Ortalama yıllık 110 bin ton civarında olan rekolte, bu yıl 50 bin tona kadar geriledi'' dedi.