Dolar
40.94
Euro
48.02
Altın
3,372.59
ETH/USDT
4,755.00
BTC/USDT
115,150.00
BIST 100
11,372.33
Ekonomi

'Kuru kayısı başkenti'nde dal kuruması

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da, ağaçlarda dal kuruması baş gösterdi.

29.09.2017 - Güncelleme : 29.09.2017
'Kuru kayısı başkenti'nde dal kuruması Fotoğraf: AA / Orhan Yoldaş

MALATYA - ORHAN YOLDAŞ

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da, kayısı ağaçlarında dal kurumaları görülmeye başlandı.

2016-2017 sezonunda 86 bin 255 ton kuru kayısı ihraç ederek, ülke ekonomisine 273 milyon 421 bin dolar katkı sağlayan Malatya'da, üretim sezonunda don olaylarının yaşanmaması üreticiyi umutlandırdı ancak ilkbaharda etkili olan dolu, çil hastalığı ve kaysıda kalibre düşüklüğü üretimi etkiledi.

Ağaçlardaki meyve yoğunluğu, çil hastalığı ve dolu nedeniyle ekonomik değeri düşen kayısının bir kısmı kilogramı 40 kuruştan meyve suyu fabrikalarına satıldı. Kalan kayısılar ise gün kurusu ve kükürtlü kayısı olarak kurutularak beklenenin altında fiyata satıldı.

Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2017 yılının kayısı üretimi açısından biraz sıkıntılı geçtiğini, son yıllarda kayısı ağaçlarında görülmeyen dal kurumalarının bu yıl yeniden kendini gösterdiğini belirtti.

Hastalığın belirlenmesi noktasında alınan numunelerin laboratuvar çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, yıllar önce bu olayın yine meydana geldiğini anımsattı.

"Üretici kayısıyı 4-11 lira arasında satıyor"

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, bu yıl kayısının bol olduğunu anımsattı.

Bu yıl yaşanan dolu olayı, çil hastalığı ve kayısıdaki kalibre düşüklüğünden dolayı üreticilerin kayısıyı maliyetine ya da biraz üstünde sattığını anlatan Solmaz, şunları ifade etti:

"Bazı üreticiler kuruyan dallarda budama yapamıyor, bu çiftçinin zararına gözükse de aslında ülke ekonomisine zarar veriyor. Kalite düşük olduğu için üretici kayısıyı 4-11 lira arasında satıyor. Tüketici ise 30 liradan alıyor. Çiftçiden alınan kayısıya en az yüzde 10 nem oranı veriyorlar. Çünkü çiftçiden alınan kayısı kuru olduğu için tüketime hazır durumda değil. Çiftçiden alınan kayısı ambalajlanarak, tüketiciye sunuluyor. Kuru kayısı ambalajlama maliyeti kilogram başına 50 kuruşu geçmiyor. Burada çiftçiyi de düşünmemiz lazım, madem ucuz alıyorsunuz, ucuza satın ki tüketim fazla olsun, piyasamız canlı kalsın. Bu zincirde en büyük zararı çiftçi görüyor, çiftçiden sonra da tüketici görüyor."

Kuşdoğan Mahallesi'nde 10 yıldır kayısı üreticiliği yapan Hasan Engin, yoğun olmamakla birlikte kendi bahçesinde de dal kuruması görüldüğünü söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.