Konya meyve ambarı oluyor
Yıllık 75 bin ton elma, 30 bin ton kiraz, 25 bin ton vişne ve 10 bin ton çilek üretilen Türkiye'nin hububat ambarı Konya, meyvecilikte de adından söz ettirmeye başladı.

Yıllık 75 bin ton elma, 30 bin ton kiraz, 25 bin ton vişne ve 10 bin ton çilek üretilen Türkiye'nin hububat ambarı Konya, meyvecilikte de adından söz ettirmeye başladı.***
KONYA - Mümin Altaş
Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzölçümü ve tarım alanlarıyla ülkede ilk sırada yer alan Konya'nın, bitkisel ürün deseni en geniş illerden biri olduğunu belirtti.
Konya'nın ''hububat ambarı'' olarak bilindiğini anımsatan Alparslan, meyvecilikte birim alandan elde edilen gelirin tarla bitkilerinden yüksek olması ve yeni tarım alanlarının sulamaya açılması gibi nedenlerle Konya'da meyveciliğe olan ilginin son yıllarda arttığını söyledi.
Konya'da yetiştirilen meyvelerin başında kirazın geldiğini anlatan Alparslan, Akşehir, Ereğli ve Hadim ilçelerinde yıllık 30 bin ton kiraz üretildiğini dile getirdi.
İlkbahar ve kış donlarına karşı dayanıklılığıyla bilinen elmanın Konya'nın birçok ilçesinde yetiştirildiğini belirten Alparslan, yıllık 75 bin ton elma üretildiğini vurguladı.
Konya'da, iklim ve toprak istekleri bakımından fazla seçici olmayan ve kuraklığa dayanıklı olan vişnenin yılda 25 bin ton üretildiğini ifade eden Alparslan, vişnenin büyük bir bölümünün meyve suyu üretim tesislerince alındığını söyledi.
Alparslan, Konya'da, 10 yıl önce başlatılan organik çilek üretiminin istenilen seviyeye ulaştığını, yıllık 10 bin ton çilek üretimiyle Konya'nın ülkenin en önemli çilek üretim merkezlerinden biri olduğunu kaydetti.