
Bakan Çağlayan, Boeing firmasının Türk Hava Yolları için ürettiği 777-30ER tipindeki uçağı ABD'nin Seattle kentinden teslim alarak Türkiye'ye döndü.***
SEATTLE/ANKARA
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Boeing firmasının Türk Hava Yolları için ürettiği 777-30ER tipindeki uçağı ABD'nin Seattle kentinden teslim alarak Türkiye'ye döndü.
Boeing'in Everett bölgesindeki tesislerinde düzenlenen törenin ardından Boeing 777 Programı Genel Müdürü Larry Loftis, Bakan Çağlayan’a uçağın maketini hediye etti ve anahtarını verdi.
Bu arada, satın alınan uçağın, THY'nin filosuna kattığı 11'inci 777 olduğu öğrenildi.
THY Türkiye'nin dünyadaki yüz akı
Çağlayan, ABD ziyareti dönüşü Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Güney Kore ve ABD temaslarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Güney Kore'de önemli görüşmeler yaptıklarını belirten Çağlayan, çok güçlü uluslararası şirketlerin CEO'ları ile biraraya geldiklerini anımsattı.
Güney Kore'deki çalışmalarının ardından ABD'ye geçtiklerini, burada da önemli temaslarda bulunduklarını ifade eden Çağalayan, dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri ve onların CEO'larıyla görüştüklerini anlattı.
Temasları kapsamında Boeing firması ile de görüştüklerini hatırlatan Çağlayan, "Boeing'in Türk özel sektörü ile çalışmasını çok daha fazla artırması gerektiğini ifade ettik. THY'nin sipariş ettiği Boeing 777 uçağını getirmek de bize nasip oldu. Türk Hava Yolları ile bir kez daha gurur duydum. THY, Türkiye'nin bugün dünyadaki yüz akı" dedi.

Köşe yazarına yanıt
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çağlayan, bir gazetecinin yabancıların Türkiye'deki yatırım ortamına nasıl baktıklarına ilişkin bir sorusu üzerine şunları kaydetti:
"Bizim ülkemizde maalesef bazı yakını göremeyenler var. Yakını göremeyenlerin gidip Türkiye'yi uzaktan görmesini tavsiye ediyorum. Geçenlerde bir köşe yazarı, Güney Kore'de yaptığım görüşmede ben küresel zorlukların, krizlerin, küresel işbirlikleri ile olacağını ifade etmiştim. Tabii ki bu köşe yazarının bu ifadeyi anlamakta yeterli olmayacağını biliyorum. O da alıp benim bu ifademden rahatsızlık duymuş. Ben Türkiye ekonomisinin kaya gibi, taş gibi olduğunu söylemiştim. Maalesef bundan da rahatsızlık duymuş. Gerek görüştüğüm Koreli bakanlar, gerek dünyanın en büyük Koreli şirketleri, 16 şirketin CEO'su, ABD'de ise görüştüğüm tüm şirketler ve bizim oradaki insanlarımız, şu anda Türkiye ekonomisinin ne kadar stabil olduğunu, ne kadar iyi olduğunu, bölgesinde Türkiye ekonomisinin ne kadar doğru bir şekilde yönetildiğini bize ifade ettiler.
Türkiye dünyadan çok net görünüyor. Aynen bizim gördüğümüz gibi. Ama maalesef bunu görmek istemeyenler var. Farklı görenlerin en yakın göz doktoruna gitmelerini tavsiye ederim."
Uçağın anahtarını Kotil'e teslim etti
Avrupa'nın krize girdiği bu dönemde, Avrupa'dan çok büyük şirketlerin Türkiye'ye gelip yatırım yapacağını söyleyen Çağlayan, "Birçok insan da Avrupa'daki bu krizden dolayı yatırımların Türkiye'ye gelmesinde aksama olacağını söylüyor. Ben tam tersini söylüyorum" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, toplantının sonunda THY'nin yeni uçağının anahtarını THY Genel Müdürü Temel Kotil'e teslim etti.