Ana içeriğe atla
logo
logo
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • ANALİZ
Türkçe
English
BHSC
Pусский
Français
العربية
Kurdî
کوردی
Shqip
فارسی
македонски
Bahasa Indonesia
Español
logo

Değişen Dünyanın Habercisi

next-sosyalX/TwitterFacebookYouTubeInstagram

KURUMSAL

  • Tarihçe
  • Künye
  • Kalite Yönetim
  • Yayın İlkeleri
  • Habercilik ve KVKK İlkeleri
  • Sosyal Medya İlkeleri
  • Logolar
  • Gizlilik ve Çerez Politikası
  • Aydınlatma Metni
  • Yasal Uyarı
  • AA WhatsApp Kanalları
  • RSS
  • Gündem

İLETİŞİM

  • İletişim
  • Abonelik Talepleri
  • Yurt İçi Bürolar
  • Yurt Dışı Bürolar

Anadolu Ajansı © 2026

Google PlayApp Store
Fransa'da eylemler
Yemen'de savaş
İsrail’in Gazze saldırıları
Ekonomi

Ham çelik üretimi arttı

Türkiye'nin ham çelik üretimi, ocak-ekim döneminde yıllık bazda yüzde 4,2 artışla 29,1 milyon ton oldu.
Zeynep Canlı
02 Aralık 2020•Güncelleme: 02 Aralık 2020
Ham çelik üretimi arttı
Ankara

Türkiye'nin ham çelik üretimi, ocak-ekim döneminde yıllık bazda yüzde 4,2 artarak 29,1 milyon ton oldu.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneğinden yapılan açıklamaya göre, ham çelik üretimi ekim ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,4 yükselişle 3,2 milyon tona ulaştı. Ocak-ekim döneminde ise ham çelik üretimi de yıllık bazda yüzde 4,2 artarak 29,1 milyon tona çıktı.

Ekim ayında nihai mamul tüketimi yüzde 27,6 yükselişle 2,5 milyon tona ulaştı. Ocak-ekim döneminde ise nihai mamul tüketimi yüzde 16,2 artışla 24,4 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

İhracat hem miktar hem değer bazında azaldı

Çelik ürünleri ihracatı, ekim ayında miktarda yüzde 1,6 azalarak 1,5 milyon ton, değerde ise yüzde 0,2 düşüşle 791 milyon dolara geriledi.

İhracat, ocak-ekim döneminde, 2019 yılının aynı dönemine kıyasla miktar itibarıyla yüzde 10,5 azalarak 13,3 milyon ton, değer itibarıyla yüzde 18 düşüşle 6,8 milyar dolar seviyesine indi.

İthalat ise ekim ayında, geçen yılın aynı ayına göre, miktar yönünden yüzde 2,2 artışla 963 bin tona ulaşırken, değerde yüzde 3,1 azalışla 628 milyon dolara geriledi.

Yılın 10 aylık döneminde ise ithalat, bir önceki yılın aynı dönemine göre, miktar yönünden yüzde 8,2 artışla 10,4 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu dönemde ithalat değer yönünden yüzde 4,2 azalarak 6,2 milyar dolar oldu.

Ocak-Ekim 2019 döneminde yüzde 127 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın 10 aylık döneminde ise yüzde 109 seviyesine düştü.

Dünya çelik üretimi 10 aylık dönemde azaldı

Açıklamada, Dünya Çelik Derneğince duyurulan verilere de yer verildi. Buna göre, ekimde dünya ham çelik üretimi, 2019'un aynı ayına kıyasla yüzde 7 artış kaydederek 161,9 milyon ton, yılın 10 ayında ise yüzde 2 azalışla 1,51 milyar ton oldu.

Söz konusu dönemde, Çin'in ham çelik üretimi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,5 artışla 873,9 milyon tona yükseldi.

İkinci sıradaki Hindistan'ın ham çelik üretimi ise yüzde 14,4 azalışla 79,68 milyon tona, üçüncü sırada bulunan Japonya'nın üretimi de yüzde 18,4 düşüşle 68,4 milyona geriledi.

"Ticareti engelleyici tavır bir an önce sonlandırılmalı"

Açıklamada yer verilen sektör değerlendirmesinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) döneminin daraltıcı etkilerine rağmen Türk çelik sektörünün üretimini artırdığına işaret edilerek, aynı dönemde çelik tüketimindeki artışın yüzde 16 olduğu aktarıldı.

Bu gelişmelerin, yılın son ayları için iyimser beklentileri artırdığı vurgulanarak, tüketimin ise yaklaşık yüzde 50'sinin ithalatla karşılandığı ve bu sebeple kapasite kullanım oranının yeterince artmadığı belirtildi.

Açıklamada, AB Komisyonu'nun Türkiye'nin çelik ihracatını kısıtlamaya devam ettiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Her 6 ayda bir revize edilerek sıkılaştırılan kota kısıtlaması, damping soruşturması ve telafi edici işlem vergisi soruşturmasının ardından kasımda Avrupa Çelik Birliğinin talebi üzerine, AB Komisyonu, geçmişe yönelik vergi uygulamak için ithalatı kayıt altına almaya karar verdi.

Dünyanın 100'den fazla ülkesine ihracat gerçekleştiren Türk çelik sektörü, AB'nin sürdürmekte olduğu ticareti engelleyici tavrının bir an önce sonlandırılmasını ve aramızda bulunan anlaşmalara uygun olarak adil ticarete dönülmesi konusunda karşılıklı çabaların artırılmasını beklemektedir. AB'ye hala karşı tedbir alınmamış olması, rahatsızlıklara yol açmaktadır."

İlgili Konular:
Türkiye Çelik Üreticileri Derneğiham çelik üretimi
Haberi Paylaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır.Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Abonelik İşlemleri

Ombudsman'a Ulaş

Bu haberde bir hata mı var? Her türlü talep, şikâyet ve görüş için okur temsilcimize ulaşabilirsiniz.

Başvuru Yap
AA SPOT
Önceki
Sonraki
Önceki
İstanbul'da düğün salonlarındaki doluluk yüzde 80 azaldı

İstanbul'da düğün salonlarındaki doluluk yüzde 80 azaldı

Sonraki

Doğu Karadeniz'den 11 ayda 1,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi

Doğu Karadeniz'den 11 ayda 1,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi

EN SON

Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde 16 kişi öldü

ABD Başkanı Trump, petrol kapasitesini artırmak için Savunma Üretim Yasası'nı devreye aldı

Kanada Dışişleri Bakanı Anand, Türkiye ile ilişkilerin öneminin arttığını vurguladı

ABD Başkanı Trump, İran'la ilgili "daha ileri gidebileceklerini" belirtti

Endonezya'da orman yangınları nedeniyle 333 binden fazla kişide akut solunum yolu enfeksiyonu saptandı

Trump'ın, Musk'ı arayarak Ukrayna'daki Starlink hizmetiyle ilgili kısıtlamaları kaldırmasını istediği savunuldu

UEFA Avrupa Ligi'nin üçüncü haftası, oynanan 18 maçla tamamlandı

Tümünü Gör
podcast PODCASTTÜMÜNÜ GÖR
Rusya-Ukrayna Savaşı: Bitişe mi başlangıca mı yakınız?
Analiz ve görüşlerAnaliz ve görüşler
Rusya-Ukrayna Savaşı: Bitişe mi başlangıca mı yakınız?
Rusya-Ukrayna savaşında enerji tesisleri neden hedefte?
Mahreç: DünyaMahreç: Dünya
Rusya-Ukrayna savaşında enerji tesisleri neden hedefte?
Batı'dan yükselen aykırı ses: Kanada Başbakanı Carney'in Türkiye ziyareti neden önemli?
Analiz ve görüşlerAnaliz ve görüşler
Batı'dan yükselen aykırı ses: Kanada Başbakanı Carney'in Türkiye ziyareti neden önemli?
İklim krizine dayanıklı şehir mümkün mü?
Çevre hakkında konuşmalıyızÇevre hakkında konuşmalıyız
İklim krizine dayanıklı şehir mümkün mü?
Kadınlara yönelik tiyatro nasıl ilgi görüyor?
Kültür MerkeziKültür Merkezi
Kadınlara yönelik tiyatro nasıl ilgi görüyor?

İLGİLİ HABERLER

Çelik sektörü çift haneli büyüdü

Çelik sektörü çift haneli büyüdü

ABD'ye satılamayan çelik Türk pazarına yöneldi

ABD'ye satılamayan çelik Türk pazarına yöneldi

Çelik üretimi yüzde 4,3 arttı

Çelik üretimi yüzde 4,3 arttı

Bakan Varank'tan çelik üreticilerine tam destek

Bakan Varank'tan çelik üreticilerine tam destek

Çelik üreticileri ihracata yöneldi

Çelik üreticileri ihracata yöneldi

'Çelikte yurt içi talep canlandırılmalı'

'Çelikte yurt içi talep canlandırılmalı'

Demir çelik üreticileri ithalatta vergi artışından memnun

Demir çelik üreticileri ithalatta vergi artışından memnun

Küresel ham çelik üretimi arttı

Küresel ham çelik üretimi arttı

Ham çelik üretimi eylülde arttı

Ham çelik üretimi eylülde arttı

Ham çelik üretimi salgına rağmen arttı

Ham çelik üretimi salgına rağmen arttı