ANKARA
FED toplantı tutanaklarında üyelerin çoğunun ''yakın zamanda'' FED'in yeni adımlar atabileceğine yönelik görüş bildirmesi ve 3. parasal genişlemeye yönelik işaretler ABD hisse senedi piyasalarının toparlanmasına ve avro/dolar paritesinin 1,2554'e kadar yükselmesine neden oldu.
Küresel piyasalar dün kar satışlarının ve Japonya'da açıklanan dış ticaret verilerinin beklentilerden kötü gelmesinin etkisiyle satış ağırlıklı seyretti.
Yurt içinde İMKB'nin banka hisseleri öncülüğünde diğer piyasalardan pozitif yönde ayrıştığı görüldü. Banka hisselerinde görülen alışlar endeksin günü 12 Mayıs tarihinden bu yana en yüksek kapanışı yapmasını sağladı.
Analistlerin beklentileri piyasaların pozitif görünümü koruyacağı yönünde.
Avrupa borsaları ise, küresel piyasalara paralel olarak Fed tutanaklarının yarattığı iyimserlikle güne yükselişle başladı.
Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı, Fed tutanaklarının piyasalarda teşvik umutlarını artırması ve Çin'den gelen zayıf verinin etkisiyle yükselişte. Çin'de açıklanan zayıf imalat verisi de altın fiyatlarını yukarı yönlü destekledi.
Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları 98 doların üzerine çıktı. Fiyatlardaki artışta Fed'in ABD ekonomisindeki toparlanmayı desteklemek için harekete geçebileceği beklentisi etkili oldu.
Bu tutanaklara göre Fed, ekonominin kayda değer büyüme göstermemesi halinde ''yakın bir zamanda'' yeni parasal teşvik tedbirlerine gerek duyabilir.