Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,123.60
BTC/USDT
63,006.00
BIST 100
9,915.62
Ekonomi, arşiv

Faiz tarihinin en düşük seviyesini gördü

Merkez Bankası politika faizini % 5'e çekerken gösterge faiz de % 5.50'nin altına düşerek tarihin en düşük seviyesini gördü.

16.04.2013 - Güncelleme : 16.04.2013
Faiz tarihinin en düşük seviyesini gördü

İSTANBUL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), gecelik faiz oranlarını borçlanmada yüzde 4,50'den yüzde 4,0'e, borç vermede yüzde 7,50'den yüzde 7,0'ye düşürdü.

TCMB'ndan yapılan faiz oranlarına ilişkin duyuruya göre, PPK, Erdem Başçı başkanlığında toplandı.

Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarında uygulanmakta olan faiz oranlarını belirledi.

Buna göre, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,50'den yüzde 5,0'e indirdi.

Gecelik faiz oranları; Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 4,50'den yüzde 4,0'e, borç verme faiz oranı yüzde 7,50'den yüzde 7,0'ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 7'den yüzde 6,5'e indirildi.

Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları; Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutuldu, borç verme faiz oranı yüzde 10,50'den yüzde 10,0'a indirildi.

"Hele şükür"

Kendi başkanlığında ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması için iş dünyası ile gerçekleştirilen "İstanbul Zirvesi"nden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Para Politikası Kurulu'nun faiz kararını "Hele şükür" diyerek değerlendirdi.

Aradaki faiz bandının daralmasının son derece önemli olduğunu aktaran Çağlayan, şunları kaydetti:

"4'e ve 7'ye çekilmiş olması önemli... Bakın şimdi şunu söylemek istiyorum. Bunları yapmak için işsizlik rakamını yükseltmeye, bunları yapmak için Türkiye'yi geçen sene 2,2 gibi küçük bir büyümeye mahkum etmeye gerek var mı? Ben bunları söylediğim zaman sizlerin yapmış olduğu haberlerde, siz tabii ki benim konuştuklarımı yansıtacaksınız, ancak bazıları 'Bakın Bakan tekrar çıktı, Merkez Bankası'na talimat veriyor, Merkez Bankası'na şunu bunu söylüyor' diyor... Arkadaş ben yaralıyım, ben söylemeyeyim de kim söylesin. Bunu acısını neticesinde ben yaşıyorum. Bunun sıkıntısını neticesinde ben yaşıyorum. Ben görüyorum." 

Merkez Bankası'nın geç kaldığını ama şu anda yapmış olduğu uygulamanın doğru olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Ümit ediyorum ki, inşallah biz de Merkez Bankası'nın bu faiz indirimiyle beraber ve bundan sonrasındaki yol haritasında biraz iç piyasamızı da kuvvetlendirmek zorunda olduğumuzu ortaya koyacağız" ifadelerini kullandı.

Geç gelmiş ama doğru bir karar

Öte yandan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada da faiz kararının geç gelen ancak doğru bir karar olduğunu belirterek, frene fazla basıldığını ifade etti.

Çağlayan, Merkez Bankasının yaptığı faiz indirimi ile doğru bir adam attığını ifade ederek, bu faiz indiriminin, banka kredilerinin maliyetlerini de düşürmesi gerektiğini bildirdi.

Yatırım yapacak şirketlerin finansman maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerektiğine dikkati çeken Çağlayan, ''Biz bu teşvik sistemini, şirketlerimiz bankalardan kredi kullanamasın diye hazırlamadık. Şimdiye kadarki en kapsamlı, en detaylı teşvik paketi yürürlükte. Ama bakıyorsunuz banka kredi maliyetleri yeni yatırımları zorlaştırıyor. Dolayısıyla ben önce bankaların kredi faizlerini aşağı çekmesini, ardından da TCMB'nin yeni faiz indirimlerine gitmesini bekliyorum" ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın