ANKARA
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nda (SETA) ''Küresel Finans Krizi Sonrasında TCMB Para Politikası'' konulu bir sunum yaptı.
Başçı, şunları kaydetti:
''Enflasyonun kendisi yüzde 10'u geçtiği halde, enfasyon beklentileri yüzde 6'lı 7'li seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Biz bunları 5'e getirmeyi hedefliyoruz. Merkez Bankası'nın kendi tahmininde ise bu ay çok ciddi bir düşüş bekliyoruz. Tek haneye düşmesi çok büyük bir ihtimal. Hatta bu düşüş bu ay piyasa beklentilerinden bile daha fazla olabilir. O yüzden bizim odaklandığımız nokta Haziran. Haziran'da tekrar bir hafif yükseliş olacak. Bu yükselişin hafif kalmasını sağlamaya çalışacağız ki yıl sonunda tekrar yüzde 6,5'a dönelim. Asıl düşüş Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında gözlenecek.''
Başçı, enflasyondaki tepe noktanın Nisan ayında görüldüğünü, Mayıs ayında önemli ölçüde düşüş gözleneceğini, yılın son aylarında bu düşüşün hızlanarak devam edeceğini yineledi.
"Sağlam durmamız lazım"
Başçı, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Başçı, memurlara yapılacak zammın enflasyon üzerinde nasıl bir etkisi olacağına ilişkin soruya karşılık, ''Bizim şimdi verdiğimiz tahminin arkasında daha sağlam durmamız lazım. Enflasyonu mutlaka düşürmemiz gerekiyor, bunca tartışmadan sonra'' dedi.