Murat Birinci
01 Haziran 2018•Güncelleme: 01 Haziran 2018
İSTANBUL - MURAT BİRİNCİ
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, AA muhabirine blockchain teknolojisine ilişkin yaptığı açıklamada, blockchain'in "şifrelenmiş verileri dağıtık bir yapıda saklayan kayıt defteri gibi" tanımlanabileceğini, buna en güzel örneğin eskiden bakkallarda tutulan defterler olduğunu söyledi.
Blockchain'in bir veri tabanına benzetilebileceğini ancak kayıtların silinemez, değiştirilemez olması sebebiyle mevcut yapılardan farklılaştığını ifade eden Canko, şöyle devam etti:
"Blockchain’in tariflediği dağıtık kayıt defteri yapısı, 2008 yılının sonunda Satoshi Nakamoto rumuzlu kişi veya kişiler tarafından yayımlanan ve bizi Bitcoin ile tanıştıran makaleyle hayatımıza girdi diyebiliriz. Bitcoin kripto para uygulaması, kendine özgü blockchain ağı üzerinde hayata geçirilmişti. Kuşkusuz Bitcoin ve getirdiği felsefe yadsınamaz olsa da blockchain'i sadece kripto para birimleri olarak görmek doğru değildir. Blockchain, özünde matematik ve kriptolojiye dayalı bir güven mekanizması sunan, bugün ancak zorlu süreçler ve bürokratik işlemler yolu ile maliyetli bir şekilde çözülebilen veya çözülmesi zor olan problemlere çözüm getirecek yeni bir teknolojidir. Özünde blockchain, bir güven makinesidir."
"Üstünlüğü yakalamak için blockchain ıskalanmamalı"
Soner Canko, müşteri deneyiminin ödeme sistemlerinin tam merkezinde yer aldığını ve tüm sektörün, kusursuz müşteri deneyimi yaratmak konusunda birbiri ile yarış halinde olduğunu, kusursuz müşteri deneyimi yaratabilmek için mutlaka yapay zekadan da destek alınacağını söyledi.
Canko, "Özellikle ses tanıma teknolojisi, chat-bot'lar ve yapay zekadan oluşan alışveriş asistanları ödemeler dünyasında farklılıklar yaratmaya başladı bile..." dedi.
Perakendeciliğe bakıldığında, kasasız mağazacılık gibi yeni konseptlerin tüm alışveriş akışını değiştirmeye başladığını ifade eden Canko, Business of Fashion 2018'de perakende sektörünü değiştirecek 5 teknolojinin "yapay zeka", "arttırılmış gerçeklik", "blockchain", "temassız alışveriş" ve "yüz tanıma" şeklinde sıralandığını bildirdi.
Canko, "Müşterilerin her geçen gün artan beklentilerini karşılamak ve onlara en iyi deneyimi sunabilmek, ancak ve ancak tüm bu teknolojilerin yakından takibi, birbirleri ile ilişkilerinin kurulması ile mümkün. Bizler elimizden geldiğince tüm bu teknoloji ve konseptleri deniyor, deneyimliyoruz. Örneğin, kasasız mağazacılık ile mart ayında Kanyon'da D&R mağazası ile bir deneme gerçekleştirip pek çok kazanım elde ettik." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin, teknoloji devrimini ıskalamaması için blockchain konusuna eğilmesi gerektiğini vurgulayan Canko, "İktisat tarihinde ülkelerin mukayeseli üstünlükleri anlatılırdı. Şimdi üstünlüğü yakalamak için blockchain ıskalanmamalı. Konunun sosyolojik ve psikolojik boyutlarının da ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Blockchain, filozoflar, psikologlar ve sosyologlar tarafından incelenmeli. Kripto para, büyük resimde yüzde 1 bile yer tutmuyor." ifadelerini kullandı.