
Başkentte bir firma, elektrikli araç dönüşüm projesi kapsamında içten yanmalı motorlu otomobili elektrikli araca dönüştürdü.***
ANKARA - Yıldız Aktaş
Ostim'de faaliyet gösteren Mekatron Firması, 2010 yılında aldıkları KOSGEB Ar-Ge desteğiyle başlattıkları İçten Yanmalı Motorlu Araçların Elektrikliye Dönüştürülmesi Projesinde son aşamaya gelindiğini açıkladı. Satın aldıkları taksi olarak çalışan ikinci el otomobili elektrikli araca dönüştürdüğünü savunan firma, aracın test sürüşlerine başlandığını bildirdi.
Mekatron Firması yetkilisi Özer Arslan, projenin detaylarını AA muhabirine anlatırken, elektrikli araçların sıfırdan üretilebileceği gibi trafikteki mevcut araçların da elektrikli araca dönüştürülebileceğini ifade etti. Arslan, ''Biz de bu fikirle önce ikinci el bir taksi satın aldık. Motorun ön kısmındaki aksamları çıkardık. Aracın yazılımlarını ve gerekli bütün metal aksamları yaptık. Hedefimiz 2012'in Haziran ayında seri üretime geçebilmek. Şimdiden 38 talep aldık'' diye konuştu.
Aracın özellikleri hakkında da bilgi veren Arslan, azami hızı saatte 120 kilometre olacak aracın, şarj olduktan sonra 180 kilometre mesafe katedebildiğini ve kilometrede 2 kuruşluk elektrik harcadığını anlattı.
Arslan, ''Bizim yaptığımız dönüşümüm maliyeti pil hariç 10 bin liranın altında olacak. Bu miktarı, taksici yaklaşık 5 ayda amorti edebilir. Pili de taksitle kiralıyoruz. Aylık taksitleri de 250-300 lira civarı olacak.''