
Maliye Bakanı Şimşek, Kira Beyanname Sistemi çerçevesinde 1 milyon 200 bin mükellef ile MTV borcunu ödemeyenlere mektup gönderildiğini söyledi.***
ANKARA
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi çerçevesinde, 1 milyon 200 bin mükellefe mektup gönderilmeye başlandığını bildirdi.
Şimşek, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, amaçlarının vatandaşların kira beyannamesi verirken işini kolaylaştırmak, beyanname verme maliyetini en aza indirmek, elektronik ortamda beyannameleri alabilmek, vergi tabana yayılması olduğunu söyledi.
Mehmet Şimşek, kira geliri beyan eden mükellef sayısının 2010 yılı sonu itibariyle 827 bin 829 olduğunu, beyan edilen gelirlerin toplamının ise 12 milyar 855 milyon 634 bin 596 liraya ulaştığını belirtti.
Gayrimenkul sayısının ise 1 milyon 919 bin 18 olduğunu kaydeden Şimşek, bu rakamın 1 milyon 513 bin 968'inin mesken, 393 bin 398 tanesinin iş yeri olduğunu söyledi. Şimşek, ayrıca diğer adı verilen 11 bin 565 gayrimenkulün de bulunduğunu sözlerine ekledi.
Bütçe fazlasında rekor
Şimşek, Ocak ayında ise bütçe fazlasının yüzde 73,1 oranında artarak 1,7 milyar liraya çıktığını, dolayısıyla bütçe performansının çok ciddi şekilde devam ettiğini söyledi. Şimşek, 1989 yılından bu yana sadece, 2006, 2011 ve 2012 yıllarında ocak aylarında bütçe fazlası verildiğini belirterek, ''Bu yıl ocak ayında verilen bütçe fazlası, ocak ayı itibariyle rekor bir rakam'' dedi.
MTV ödemeyene mektup
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, 2012 yılı ocak veya geçmiş dönem motorlu taşıtlar vergisi borçlarını ödemeyenlere mektup göndereceklerini bildirdi.
Kira Beyanname Sistemi nasıl işleyecek?
Sistem sayesinde mükellefler, vergi dairesine gitmeden internetin olduğu her yerde beyanname verebilecek.
Beyannameler, 1-25 Mart tarihleri arasında sistem üzerinden verilebilecek.
Bu sistemi kullanarak internet üzerinden beyannamenin onaylanıp gönderilmesi durumunda tekrar vergi dairesine gidilmesine gerek kalmayacak.