
Rekabet Kurulu, 12 banka hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.***
İSTANBUL
Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, Kaldırımcı, Rekabet Kurumu ile İslam Ticareti Geliştirme Merkezi tarafından düzenlenen konferansta, gazetecilerin soruları üzerine 12 banka hakkında açılan soruşturmaya ilişkin, ''Kredi kartı faizlerine ilişkin bize talepler, şikayetler geldi. Biz, başka konularda, başka başlıklar altında da bir kısım talepleri de dikkate alarak, ön araştırma kapsamında yaptığımız çalışmayı soruşturmaya dönüştürmüş olduk'' dedi.
Soruşturmanın bir yıl içinde sonuçlanabileceği gibi uzayabileceğini de ifade eden Kaldırımcı, ''Bankacılık bünyesinde yapılan çalışmalar.... Çeşitli alt pazarlar itibariyle belirlenen faizler konusunda işbirliği yapılıp yapılmadığı, ilgili sektörde sürecin nasıl işlediğine dair, sonuçta ön araştırma ve soruşturmadan bahsediyoruz'' diye konuştu.
Kaldırımcı, ''Bu soruşturma sonucunda illa, 'ihlal vardır, rekabet ihlal edilmiştir, şu kadar ceza verilecektir' diye baştan düşünmek yanlış olur'' dedi.
Hangi bankalar var
Kurumun resmi web sayfasında yayımlanan duyuruya göre, Kurulun, 2 Kasım 2011 tarihli toplantısında bankacılık hizmetleri pazarında faaliyet gösteren Akbank, Finans Bank, HSBC, ING Bank, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Ziraat Bankası ile Garanti Ödeme Sistemleri A.Ş. ve Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık A.Ş. unvanlı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.
Soruşturma, söz konusu teşebbüslerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliği kararlarına ilişkin 4. maddesinde yasaklanmış olan davranışları gerçekleştirip gerçekleştirmediklerinin tespiti amacıyla yürütülecek.
Banka hisseleri değer kaybetti
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören banka hisse senetlerinde günlük kayıp yüzde 2'yi aştı.