Dolar
40.25
Euro
46.84
Altın
3,339.24
ETH/USDT
3,165.90
BTC/USDT
118,100.00
BIST 100
10,216.91
Eğitim, arşiv

Zehirlenme değil laktoz intoleransı

Uzmanlar, okul sütleriyle ilgili yaşananların zehirlenme değil, laktoz intoleransı vakası olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

03.05.2012 - Güncelleme : 03.05.2012
Zehirlenme değil laktoz intoleransı

BURSA - Zafer Akpınar

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, okul sütleriyle ilgili yaşananları zehirlenme değil ''laktoz intoleransı'' vakası olarak değerlendirmek gerektiğini belirterek, ''Süt ile alınan laktozu parçalayacak kadar laktaz enzimi yoksa 30 dakika ile 2 saat sonra mide bulantısı, kramp, şişkinlik ve gaz ortaya çıkar. Muhtemelen çocuklarda görülen de budur'' dedi.
Tayar, ''En düşük istatistiğe göre bile 7 milyon çocuğun en az yaklaşık 25 bininde laktoz intoleransı vakası görülmesi normaldir. Bu, dikkate alınmalıydı'' diye konuştu.

Süt şekeri yol açtı
Ulusal Süt Konseyi Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak da Kurul adına yaptığı yazılı açıklamada, süt içme alışkanlığı olmayan çocuklarda içilen sütün belli süre mide bulantısına neden olabileceğini, buna ''laktoz'' adı verilen süt şekerinin yol açtığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili velileri uyardığı ve her öğrenci için muvafakatname istediğini belirten Ak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın buna göre dağıtım yaptığını kaydetti. 
Ak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın okul sütünün üretim ve dağıtım aşamalarındaki her bir faaliyeti denetlediği ve numuneler alarak gerekli tüm analizleri yaptırdığını vurguladı.
Ak, ''Ayrıca sabah kahvaltısı yapmadan aç karnına içilen sütün de bazı hassas bünyeli çocuklarda olumsuz etkileri görülebilir'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın