ANKARA - ÖSYM'den yapılan açıklamada, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) Türkiye'nin dört bir yanında 160 sınav merkezi ve Lefkoşa-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde toplam 1 milyon 837 bin 741 adayın katılımıyla sorunsuz bir şekilde tamamlandığı bildirildi.
Sınavın, 6 bin 410 sınav binasında, 98 bin 693 salonda gerçekleştirildiği ve sınavın yürütülmesinde 251 bin 789 personelin görev yaptığı belirtildi.
Cevap kağıtlarının hızlı okunması için kırmızı kutu
Açıklamada, toplam 7 bin 500 kırmızı kutunun, cevap kağıtlarının merkeze ulaştırıldığında daha hızlı bir şekilde ayrıştırılması ve okuma sürecinin etkinliğinin artırılması amacıyla kullanıldığı bildirildi.
Sınav salonları kamerayla izlendi
Sınavın gerçekleştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve üniversite rektörlükleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, tüm il valilikleri, kaymakamlıklar ve belediye başkanlıkları arasında sınavın zamanında ve güvenli bir ortamda yapılabilmesi açısından büyük bir uyum ve koordinasyon sağlandığı belirtildi.
Açıklamada, illerde bulunan saklama merkezlerinin tamamının hem içeriden hem de dışarıdan kameralarla kesintisiz izlendiğine değinilerek, ''Bunun için ÖSYM'de bir izleme merkezi kurulmuştur. Sınav sırasında da değişik illerde rastgele seçilen bin salonda kamerayla sınavın yürütülmesi baştan sona kaydedilmiştir'' denildi.
Adaylara sağlık hizmetleri
Önceden adayların sınava girecekleri okul ve salonları görmelerinin sağlandığı ve ÖSYM tarafından sınavda kullanılacak olan her salon ve bina tek tek kontrol edilerek, eksikliklerin giderildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Bazı adaylar sağlık nedeniyle hastanede sınava girmek istemişlerdir. ÖSYM, hastanelerde sınav yapmamaktadır. Bu adayların ilgili sağlık hizmetleri organize edilerek en yakın sınav merkezinde sağlıklarına zarar vermeyecek şekilde ambulans ve sağlık personeliyle taşınarak sınav merkezlerinde sınava girmeleri sağlanmıştır."
Van'da 14 bin 203 aday sınava girdi
Açıklamada, dört büyük ilde sınav için hazır bulundurulan helikopterlerin kullanımına ihtiyaç duyulmadığı belirtildi.
YGS'nin, Van'da deprem sonrası gerçekleştirilen en büyük sınav organizasyonu olduğu ifade edilerek, 12 bin 277'si Van merkezinde, bin 926'sı Erciş'te olmak üzere 14 bin 203 adayın sınava katıldığı bildirildi.