SANA/ANKARA- Sinan Yiter
Yemen'deki halk ayaklanmasında yaralanan 33 kişi tedavi edilmek üzere Türkiye'ye getirildi.
Yaralıları taşıyan Türk Hava Yollarına ait uçak, saat 06.30'da Esenboğa Havalimanı'na indi. Yaralıları, Sağlık Bakanlığı Dışilişkiler ve AB Genel Müdürü Dr. Öner Güner ve Yemen Koordinatörü Dr. Kemal Aydın karşıladı.
Davutoğlu tek tek ilgilendi
Bu sırada, Çin'deki temaslarını yarıda bırakarak Türkiye'ye dönen ve Esenboğa Havalimanı'nda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da havaalanında Yemenli yaralılarla tek tek görüşerek, Arapça sohbet etti. Davutoğlu, ambulanslardaki yaralılarla da ilgilenerek, sağlık durumları hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Dr. Öner Güner, gazetecilere yaptığı açıklamada, 33 yaralı ile 7 refakatçinin Ankara'ya getirildiklerini belirterek, yaralılar arasında bir tane de çocuk hasta bulunduğunu söyledi.
Yenimahalle Devlet Hastanesi'ne kaldırılacak yaralılara, tıbbı durumlarına göre müdahalede bulunulacağını ifade eden Güner, ''Hepsinin genel durumları çok ciddi anlamda kötü değil. Durumları stabil. Biz önce bir muayeneden geçireceğiz hastaları. Ondan sonra da gerekli olan tıbbi müdahalelere başlanacaktır'' dedi.
Uçakta 8 refakatçi, 2 doktor ve bir koordinatörün de eşlik ettiği Yemenli yaralılar, daha sonra Sağlık Bakanlığı'na ait ambulanslarla havaalanından Yenimahalle Devlet Hastanesi'ne götürüldü.
İlk kez
Yemen'de yaşanan halk ayaklanmaları Arap Baharı'nın yaşandığı diğer ülkelere göre daha yumuşak bir geçişe sahne olurken, yaşanan çatışmalarda yaralanan ve uzun süren tedavi süreçlerinden sonuç alınamayan hastalar ilk kez Türkiye'ye getiriliyor.
Hastalara refakat eden doktorlardan Hamid El Harazi, yaralıların bir yıla yakın bir süredir tedavi olamadıklarına dikkati çekerken, ''Bu yaralılara kucak açan kardeş ülke Türkiye devletine ve halkına minnettarız'' şeklinde konuştu.