Dünya, arşiv

Ukrayna'da yolcu uçağı düştü

Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının düştüğü bildirildi.

17.07.2014 - Güncelleme : 17.07.2014
Ukrayna'da yolcu uçağı düştü

MOSKOVA/KHARKİV

Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının düştüğü bildirildi.

Rus resmi haber ajansı İtar-Tass'ın bildirdiğine göre, Malezya Havayolları'na ait Boeing 777 tipi yolcu uçağı, Rusya sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna topraklarına düştü. Uçağın içinde 280 yolcu ve 15 mürettebat olduğu belirtildi. 

Uçağın, Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaptığı sırada 10 bin metre yükseklikte Rusya hava sahasına girmeden hemen önce düştüğü kaydedildi.

Malezya Havayolları'na ait uçağın düştüğüne dair haberlerin ardından havayolu şirketinden de açıklama yapıldı.

Twitter üzerinden yapılan açıklamada, Amsterdam’dan kalkan MH17 sefer sayılı uçakla irtibatın Ukrayna üzerinde uçtuğu sırada kaybolduğu belirtildi.

Şirket, kısa süre içinde konuya ilişkin daha ayrıntılı açıklama yapılacağını duyurdu.

"Uçak roketle düşürüldü" iddiası

Rus basınında yer alan haberlerde, uçağın Ukrayna ordusu ile ayrılıkçılar arasında yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede düştüğü belirtiliyor.

Uçağın roketle düşürüldüğü iddiaları da bazı haberlerde yer alıyor.

Ukrayna Güvenlik Konseyi Sözcüsü Andrey Lysenko da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan uçağın bugün saat 16:00 civarında radardan kaybolduğunu bildirdi.

Lysenko, "Uçağın düşmesi, son günlerde Rusya tarafından atılan roketle düşürülen Ukrayna ordusuna ait AN-26 ve SU-25 uçaklarından sonra üçüncü hadisedir. Bu uçağın da vurulduğu ihtimali üzerinde duruyoruz" ifadesini kullandı.

Ukrayna'nın uçağın düşmesiyle bir ilgisinin olmadığını vurgulayan Lysenko, "Ukrayna ordusu, hava hedeflerine karşı herhangi bir operasyon yapmamaktadır" dedi.

Uçağın karakutuları bulundu

Bu arada uçağın karakutularının bulunduğu bildirildi. Rus interfaks ajansı, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmiş Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin'in uçağa ait karakutuları Moskova'ya göndereceğini duyurdu.

Purgin, karakutuların Moskova'daki Ülkelerarası Sivil Havacılık Komitesi'ne verileceğini belirterek "Orada çalışan nitelikli uzmanlar kazanın nedenini belirleyecek" dedi.

"Uçak düşmeden önce imdat çağrısı yapmadı"

Malezya Başbakanı Necip Rezak, Ukrayna’da düşen Malezya Hava Yolları’na ait uçağın düşmeden önce imdat çağrısı yapmadığını söyledi.

Necip, basına yaptığı açıklamada; uçağın, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı tarafından güvenli olarak ilan edilmiş olan rotasında gittiği sırada düştüğünün belirlendiğini belirtti.

Ukraynalı yetkililerin uçağın vurularak düşürüldüğü görüşünde olduğunu kaydeden Başbakan Necip, ancak  bu trajediye neyin neden olduğununun Malezya tarafından henüz doğrulanamadığına işaret etti. Necib, "Uçuş sırasında tam olarak ne olduğunu ortaya çıkarmak zorundayız ve bunu yapacağız" dedi.

Malezya Hava Yolları’na ait 295 kişi taşıyan Boeing 777 tipi uçak Hollanda’nın başkenti Amsterdam’dan havalandıktan sonra Ukrayna’nın doğusunda düşmüştü.

Putin, Obama'ya bilgi verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama'ya düşen yolcu uçağıyla ilgili bilgi verdi. 

Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Putin ve Obama'nın telefonda Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiği bildirildi.

Açıklamada, Putin'in, Obama'ya, Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının Ukrayna'da düşmesiyle ilgili bilgi verdiği belirtildi.

Obama, Delaware eyaletinde katıldığı bir etkinlikteki konuşmasının başında da uçağın düşmesini "korkunç bir trajedi" olarak niteleyerek, ABD'nin, uçağın nasıl düştüğünün belirlenmesine yardımcı olmak için elinden gelen her türlü katkıyı sunacağını belirtti.

Poroşenko'dan terörist saldırı iddiası

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının "terörist saldırı" sonucu düştüğünü bildirdi.

Devlet Başkanlığının resmi sitesinde yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı Poroşenko, parlamentodaki parti liderleriyle görüştü.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile telefonda konuşup taziyelerini sunan Poroşenko, "Bir olay ya da felaket değil, terörist saldırıdır" ifadesini kullandı.

"Grad tipi füze kullanıldığı" iddiası

Poroşenko, Ukrayna Güvenlik Konseyi'ne, Rusya'nın ordu birliklerinin Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalara direkt katılmasına dikkati çekerek, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin maksimum hazırlık seviyesine çıkarılması talimatını verdi.

Devlet Başkanlığı basın servisinden yapılan açıklamada ise Poroşenko'ya göre Rusya'nın, Ukrayna uçaklarını düşürmek için Grad tipi füzeleri kullanmasının tüm kanıtları olduğu ifade edildi.

"Ayrılıkçılar uçakları düşürebilecek kapasitedeki silahlara sahip"

Ukrayna Güvenlik Konseyi Sözcüsü Andrey Lysenko da başkent Kiev'de yaptığı açıklamada, Rusya yanlısı ayrılıkçıların yüksek irtifada uçan uçakları düşürebilecek kapasitedeki silahlara sahip olduğunu belirterek, bu silahların Ukrayna'ya teröristler tarafından getirildiğini iddia etti. 

Arama kurtarma gruplarına izin verilmedi

Donetsk Bölge Yönetimi Başkan Danışmanı Konstyantin Batojinskiy ise Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, uçağın havada patladığını duyurdu. Uçak kalıntılarının 4 kilometre yarıçapında teröristler tarafından kontrol edilen bölgede bulunduğunu belirten Batojinskiy, ayrılıkçıların, arama kurtarma gruplarına ve savcılık yetkililerinin olay yerine yaklaşmasına izin vermediğini açıkladı.

Öte yandan, yolcu uçağının düşmesinin ardından bir grup Ukraynalı, Malezya ve Hollanda büyükelçiliklerine gelerek, çiçek bıraktı, mum yaktı. 

Beyaz Saray uluslararası bir soruşturma çağrısı yaptı

Beyaz Saray, Ukrayna'da düşen yolcu uçağına ilişkin, mümkün olduğu kadar süratli şekilde "tam, güvenilir ve engelsiz" bir uluslararası soruşturma yürütülmesinin kritik önem taşıdığını bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Malezya Havayolları'na ait uçağın düşmesinden "şoke olduğunu" belirterek, olayda yakınlarını kaybeden herkese en derin başsağlığı dileklerini sunduklarını kaydetti.

Uçakta herhangi bir Amerikan vatandaşının olup olmadığını belirlemeye yönelik çalışmaları devam ettirdiklerini ifade eden Earnest, şöyle devam etti:

"Mümkün olduğu kadar süratli biçimde tam, güvenilir ve engelsiz bir uluslararası soruşturma olması kritik önemde. Rusya, Rus yanlısı ayrılıkçılar ve Ukrayna olsun, tüm ilgili tarafları, uluslararası soruşturma görevlilerinin kaza alanına emniyetli ve serbestçe erişimini sağlamak ve kalıntıların toplanmasını kolaylaştırmak için derhal bir ateşkesi desteklemeye çağırıyoruz."

Earnest, hiçbir kanıtın herhangi bir şekilde kurcalanmaması ve kaza alanındaki tüm potansiyel kanıt ve kalıntılara dokunulmaması gerektiğini vurgularken, ABD'nin her türlü uluslararası soruşturmaya derhal katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, "Tüm gerçekleri henüz bilmemekle birlikte, bu olayın, silahlar, materyal ve eğitim faaliyetleri dahil ayrılıkçılara yönelik Rus desteği tarafından körüklenen Ukrayna'daki kriz bağlamında meydana geldiğini biliyoruz. Bu olay, Rusya'ya yönelik devamlı çağrıda bulunduğumuz üzere, Ukrayna'daki gerilimi azaltmak için derhal somut adımlar atması ve kalıcı bir ateşkesi ve barışa uzanan yolu desteklemesi gerektiğinin aciliyetini gösteriyor" ifadesini kullandı.

Kerry: "Dehşete kapıldık"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de yaptığı yazılı açıklamada, Ukrayna’da Malezya Havayolları’na ait MH17 yolcu uçağının düşmesinden "dehşete kapıldıklarını" ifade etti.

Kerry, “Yaklaşık 300 kurbanın ailelerine taziyelerimizi sunmada kelimeler yetersiz kalıyor” yorumunda bulundu.

Bu zor dönemde Malezya ve Hollanda hükümetleriyle uçakta vatandaşları bulunan ülkelere destek sunduklarını belirten Kerry, düşen uçakta herhangi bir Amerikan vatandaşı bulunup bulunmadığını da incelediklerini kaydetti.

ABD hükümetinin, olayın nedenini araştıracak güvenilir bir uluslararası soruşturmaya yardıma hazır olduğunu bildiren Kerry, olup biteni öğrenme çabaları kapsamında ilgili tüm ortaklarla temas halinde olacaklarını belirtti. 

Obama, Hollanda Başbakanı Rutte ile görüştü

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile telefonda görüşerek, olayda hayatını kaybeden Hollanda vatandaşları için başsağlığı diledi.

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, Obama, Rutte'ye, ABD'nin olaya dair süratli, tam, güvenilir ve engelsiz bir uluslararası soruşturma yürütülmesine derhal katkı sağlamaya hazır olduğunu iletti.

Obama ve Rutte, kalıntıların toplanmasının kolaylaştırılması ve kapsamlı bir soruşturmanın yürütülebilmesi için uluslararası soruşturma görevlilerinin kaza alanına derhal erişiminin güvenceye alınması gerektiği üzerinde mutabık kaldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın