Dolar
32.54
Euro
34.95
Altın
2,332.25
ETH/USDT
3,156.60
BTC/USDT
64,570.00
BIST 100
9,716.77
Dünya, arşiv

Uçak kazaları Malezya turizmini vurdu

Malezya menşeli hava yolu şirketlerinin 9 ay içinde üç uçak kazası yaşaması ülkedeki turizm sektörüne ağır darbe vurdu.

31.12.2014 - Güncelleme : 31.12.2014
Uçak kazaları Malezya turizmini vurdu

KUALA LUMPUR

Malezya menşeli hava yolu şirketlerinin 9 ay içinde üç uçak kazası yaşaması ülkedeki turizm sektörüne ağır darbe vurdu.

Güneydoğu Asya'nın önemli turizm destinasyonlarından olan, doğal güzellikleriyle bölgenin cazibe merkezlerinden Malezya, yaşanan son uçak kazalarının ardından dünya gündeminde kültür ve tabiat güzelliklerinden çok bu kazalarla anılmaya başladı. 

Bölgenin her geçen gün kazalar nedeniyle bu cazibesini kaybetmesi, turizm sektörü başta olmak üzere, ülke ekonomisine büyük zarar veriyor. Uzmanlar ülkedeki turist sayısındaki azalmanın sektör açısından tehlike çanları çaldığını belirtiyor. 

Malezya'nın tanıtımı yapan devlet ajansı Malezya Turizm Acentesi'nin Genel Müdürü Mirza Muhammed Taiyab AA muhabirine, yolcuların Malezya yerine Singapur veya Tayland'ı tercih etmesi nedeniyle turizm sektörünün bir krizle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Taiyab, Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı uçağın 8 Mart'ta Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken 227 yolcusu ve 12 kişilik mürettebatıyla kaybolmasının ardından Çin, Tayvan ve Japonya'dan gelen turist sayısında düşüş yaşandığını kaydetti.

8 Mart'ta MH370'in kaybolmasının ardından Çin, Japonya ve Tayvan'dan Malezya'ya yapılacak uçuşların yüzde 45'inin iptal edildiğini belirten Taiyab, turist sayısındaki düşüşün son zamanlarda azalma eğiliminde olduğunu söyledi. 

Çin piyasasının henüz tam iyileşmediğini belirten Taiyab, "Geçtiğimiz altı ayla karşılaştırdığımızda kaybımız azaldı ama bu yıl nisan ayından beri Çinli turistlerimizin yüzde 30'unu kaybettik" dedi. Taiyab "Daha da kötüsü, Malezya Havayolları'yla ilgili olmadığı, Rusya ve Ukrayna'yla ilgili olduğu halde MH317'nin vurulması, marka ve güven meseleleri nedeniyle turist sayısını etkiledi" ifadelerini kullandı.

Malezya Havayolları'na ait MH317 sefer sayılı Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan uçak, 283 yolcu ve 15 mürettebatıyla 17 Temmuz'da Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde vurularak düşürülmüştü.

Bu iki kaza, Malezya Havayolları'nın güvenilirliğinin ve hisse senedi fiyatlarının ciddi bir biçimde düşmesine neden olmuştu. 

- AirAsia kazasında, uçak kime ait tartışması -

Endonezya'da yaşanan son kazanın ardından, dünya kamuoyu Malezya'daki havacılık sektörünün güvenliğini sorgulamaya başladı.

Air Asia'nın hisselerinin yüzde 49'una sahip olduğu "Endonezya AirAsia"ya ait QZ8501 sefer sayılı Airbus A320-200 tipi uçak, Endonezya'nın Surabaya Adası'ndan Singapur'a giderken Java Denizi üzerinde pazar günü 155 yolcusu ve 7 mürettebatıyla kaybolmuş, daha sonra uçağa ait enkazdan parçaların bulunmasıyla QZ8501'in düştüğü kesinleşmişti.

AirAsia ve Malezya son kazadan sonra, uçağın kendilerine ait olmadığını anlatma çabasına girdi. Zira son kazanın ardından Malezyalı yetkililer, şirketin Malezya menşeli olmasına rağmen, Java denizinde düşen uçağın "Endonezya AirAsia"ya ait olduğunu vurgulamaya çalışıyor.

Malezya Ulaşım Bakanı Liow Tiong Lai, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, bu uçağın Endonezya'da kayıtlı olduğunu ve kazanın da Endonezya'da yaşandığına dikkati çekti.

Ancak Taiyab, Malezya menşeli bir uçağın kaza yapmasının yönelttiği tehdidi kabul ederek, "Uçak Endonezya uçağı da olsa, yolcuların çoğu Endonezyalı olsa dahi uçağın AirAsia'nın bir alt şirketine ait olması sorun" dedi.

Taiyab, "AirAsia, Asya'nın tümünde önde gelen bir havayolu ve herkes bu şirketin Malezya'da kurulduğunu ve sahibi Tony Fernandes'in Malezyalı olduğunu biliyor" ifadelerini kullandı.

Malezya Tur ve Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Hamza Rahmet de AirAsia uçağının düşmesinin sektördeki etkileri nedeniyle endişeli olduğunu söyledi.

AA muhabirine konuşan Rahmet, "Malezya'nın yine bir uçak kazasıyla gündeme gelmesi büyük şanssızlık. Kazanın etkisinin ne kadar ağır olacağını bilmesek de, turizm sektörünü kötü etkileyeceğinden eminiz" dedi.

Son kazanın yolcular arasında korkuya yol açabileceğini belirten Rahmet, kazaların uçuş ve otel rezervasyonlarına üzerindeki etkisini inceleyeceklerini ve gelecek haftalarda buna dair bir rapor yayınlayacaklarını kaydetti.

Malezya Havayolları, 2013 yılında 265 milyon dolar zarar açıklarken, 8 Mart ve 17 Temmuz'daki uçak kazalarının ardından bu rakam 2014'ün ilk 9 ayında 409 milyon dolara yükseldi. 

Malezya Turizm Acentesi, 2014 yılını "Malezya'yı Ziyaret Yılı" olarak ilan etmiş ancak iki uçak kazasının ardından kampanya hemen durdurulmuştu.

Geçen yıl yaklaşık 26 milyon turisti ağırlayan Malezya'ya gelen yabancı ziyaretçilerin 3'te 1'i Asya ülkelerinden geliyor.

Muhabir: Ayşe Aktaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın