Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,220.59
ETH/USDT
3,568.90
BTC/USDT
70,802.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Türkiye'de eğitim gördüler, şimdi Özbekistan'da söz sahibiler

Türkiye’nin, bağımsızlıklarının ilk yıllarında Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine yönelik başlattığı Büyük Öğrenci Projesi kapsamında, Türk üniversitelerinde eğitim alan Özbekistanlı öğrenciler, günümüzde çeşitli üst düzey görevlerde bulunuyor.

12.02.2019 - Güncelleme : 12.02.2019
Türkiye'de eğitim gördüler, şimdi Özbekistan'da söz sahibiler

TAŞKENT - Bahtiyar Abdukerimov

Türkiye’nin, bağımsızlıklarının ilk yıllarında Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine yönelik başlattığı Büyük Öğrenci Projesi kapsamında, Türk üniversitelerinde eğitim alan Özbekistanlı öğrenciler, günümüzde çeşitli üst düzey görevlerde bulunuyor. 1992’den bu yana 5 bin civarında Özbek öğrencinin Türkiye’de eğitim aldığı tahmin ediliyor.

Türkiye'de eğitim alan Özbek öğrencilerden biri de Özbekistan Cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Yönetimi Akademisi Rektör Yardımcısı, Özbekistan Gençlik Meseleleri ve Perspektifli Personel Yetiştirme Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Aktam Calilov.

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde lisansüstü eğitimini 1995 yılında tamamlayan Calilov, ülkesine döndükten sonra çeşitli dönemlerde farklı görevlerdi bulundu. Doktorasını da “Türkiye’de devlet yönetimine siyasi süreçlerin etkisi” konusunda yapan Calilov’un 10’dan fazla kitabı ve 70’e yakın bilimsel makalesi yayınlandı.

"Dost ülke Türkiye, küresel bir misyon üstlenen model bir ülkedir"

Öğrencilik yıllarını ve Türkiye'de aldığı eğitime ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Calilov, bilim adamı ve yönetici olarak yetişmesinde Türkiye’de aldığı eğitimin önemli rol oynadığını söyledi.

Lisansüstü eğitim için gittiği Türkiye’de ülkesindeki eğitimden farklı bir eğitim sistemiyle karşılaştığını aktaran Calilov, bu sistemin kendisini çok etkilediğini dile getirdi.

Calilov, "Türkiye’de aldığım bilim, eğitim ve deneyimi Özbekistan’a dönünce hem hayatta hem de bilimsel faaliyetlerde uyguluyorum. Türkiye’den dönmemin üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen Özbekistan’da verdiğim derslerde hala Türkiye’de aldığı eğitim ve bilimden istifade ediyorum, Türkiye’den örnekler veriyorum." dedi.

Ülkesine hizmet ettiği görevlerde de başta TİKA olmak üzere çeşitli Türk kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içinde olduğuna işaret eden eden Calilov, geçen sene 150 kişilik bir heyetle Türkiye’de temaslarda bulunduklarını kaydetti.

Calilov, “Bizim için en yakın ve dost ülke olan Türkiye, yeni ruh, moral ve vizyon sunan, küresel bir misyon üstlenen bir ülke. Bu misyon hem İslam ülkeleri hem de Türk Cumhuriyetleri açısından çok önemlidir. Dünya kamuoyunda önemli ve ciddi ülke olarak kabul gören Türkiye’den çok şey öğrenmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.