Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,213.78
ETH/USDT
3,574.70
BTC/USDT
71,030.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Türkiye ile yaptığımız işbirliği konusu Mısır'ı ilgilendirmez

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mufti, "Türkiye ile yaptığımız herhangi bir işbirliği konusu Mısır'ı ilgilendirmez" dedi.

12.02.2014 - Güncelleme : 12.02.2014
Türkiye ile yaptığımız işbirliği konusu Mısır'ı ilgilendirmez

ADDİS ABABA

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı, Mısır Sulama Bakanı Muhammed Abdülmatlab'ın, ülkeye yaptığı ziyaretin ardından, Nil Nehri üzerinde kurulacak "Hedasi (Rönesans) Barajı Projesi'nin arkasında Türkiye ve İsrail var, bu nedenle Addis Ababa ziyaretim başarısız oldu" şeklindeki iddiasına, "sert bir dille" cevap verdi.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Dina Mufti, AA muhabirine konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Etiyopya'nın kiminle ilişkilerini geliştireceği ve işbirliği kuracağı kararı, Etiyopya'ya aittir. Türkiye ile yaptığımız herhangi bir işbirliği konusu, Mısır'ı ilgilendirmez" dedi. 

Türkiye ile Etiyopya arasında çok iyi işbirliği bulunduğunu ifade eden Mufti, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun geçen ay Addis Ababa'ya yaptığı ziyareti sırasında, Türkiye'nin bu konudaki tecrübelerini Etiyopya'ya aktarabileceğini söylediğini hatırlattı. 

Mısır'ın uzun süredir benzer iddialarda bulunduğunu ifade eden Sözcü Mufti, Türkiye ile Etiyopya'nın tarihi bir ilişkisinin olduğunu kaydederek, "Türkiye'nin, teknoloji, uzmanlık, kapasite transferi, yatırım ve diğer alanlarda Etiyopya gibi gelişmekte olan ülkelere sunacağı bir çok fırsat var. Etiyopya'da Türk yatırımları önemli bir noktada ve artarak devam ediyor" diye konuştu. 

"Mısır, İsrail'in Arap dünyasındaki olumsuz imajını kullanarak sempati toplamaya çalışıyor" 

Mısır Su ve Sulama Bakanı'nın "Etiyopya'nın arkasında İsrail'in bulunduğu" yönündeki iddiasına da cevap veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Dina Mufti, Mısır'ın, "İsrail'in Arap dünyasındaki olumsuz imajını kullanarak sempati toplamaya çalıştığını" savundu. 

Nil Nehri üzerindeki projeler konsunda Etiyopya'nın "Kazan-Kazan" anlayışıyla işbirliği istediğini belirten Mufti, Mısırlı Bakan'ın Nahda Barajı inşaatının durdurulmasını istediğini de sözlerine ekledi.

Muhabir: Mehmet Kemal Firik

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın