Dünya

Türkiye Diyanet Vakfı Rusya'da kurban eti dağıttı

Türkiye Diyanet Vakfı, "Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş" sloganıyla Rusya Federasyonu'ndaki muhtaçlara kurban etlerini ulaştırdı.

Ali Cura  | 02.08.2020 - Güncelleme : 02.08.2020
Türkiye Diyanet Vakfı Rusya'da kurban eti dağıttı Fotoğraf: Sefa Karacan/AA

Moskova

Başkent Moskova’da Rahman İslam Merkezi’nde Kurban Bayramı nedeniyle bayramlaşma programı düzenlendi. Programa, Rusya Müslümanları Dini İdaresi Başkan Yardımcısı Ruşan Abbasov ve Türkiye Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Ömer Faruk Savuran katıldı.

Bayramlaşma sonrasında TDV, Rusya Müslümanları Dini İdaresi işbirliği ile Moskova ve bölgesindeki muhtaçlara Türkiye’deki hayırseverlerin kurban hisselerini dağıttı.

Abbasov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ile bazı ortak projelerin hayata geçirilmesi konusunda çalıştıklarını belirterek, "Bu yıl kurban projesini ortak hayata geçiriyoruz. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) konusunda engeller ortadan kalktığında diğer projelerimize de kaldığımız yerden devam edeceğiz." dedi.

Kovid-19'a karşı insanların sağlığını korumak için camilerde önlem aldıklarını anlatan Abbasov, Kurban Bayramı namazının Rusya’nın bütün federal bölgelerinde gerektiği şekilde kılınamadığını ifade etti.

Abbasov, "Ülkede ancak bazı şehirlerde Kurban Bayramı namazının kılınmasına, sosyal mesafe ve maske kullanmak şartıyla izin verildi." ifadelerini kullandı.

"Kurban Bayramı şefkat ve merhamet bayramıdır" sloganıyla kampanya başlattıklarını belirten Abbasov, bu kampanya çerçevesinde Türkiye Cumhuriyetine ve TDV’ye teşekkür etti.

Savuran ise Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV tarafından "Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş" sloganıyla düzenlenen "Vekalet Yoluyla Kurban Organizasyonu" kapsamında Rusya Federasyonu’nda kurbanların kesildiğini ve dağıtıldığını bildirdi.

Rusya Federasyonu genelinde kurban hissesi dağıtımı yapıldığını aktaran Savuran, "Genel olarak Moskova ve bölgesi dışında Başkurdistan'da ve Kuzey Kafkasya'nın hemen hemen tamamında vekalet olarak kurban organizasyonu kapsamında gerekli kesimleri, gerekli paylaşımı gerçekleştirdik." dedi.

Savuran, Kovid-19 sürecinde bu organizasyonla Türk halkının kendi sofrasını ve mutluluğunu diğer Müslümanlar ile paylaştığını dile getirdi.

500 bin Somaliliye kurban eti

Türkiye Diyanet Vakfı, Somali'de de 11 bölgede kestiği kurbanların etlerini 500 bin muhtaca ulaştırdı.

TDV'nin "Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş" sloganıyla düzenlediği vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonunun Somali ayağı, 50 bin 500 hisse kurbanın, başkent Mogadişu'nun yanı sıra Somaliland, Puntland, Adado, Qoryole, Marka, Baydowa, Afqoye, Doolow, Beledweyn ve Buuhodle bölgelerinde kesilmesiyle tamamlandı.

Türkiye'nin Somali'deki Din Hizmetleri Müşaviri Oğuz Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye'den verilen 50 bin 500 hisse kurban vekaletini Somali'de kesmenin ve muhtaçlara ulaştırmanın sevincini yaşadıklarını" belirtti.

Somali Din İşleri Bakan Yardımcısı Adem Osman Dhubow'un başkent Mogadişu'da kesim yaptıkları mezbahayı ziyaret ettiğini belirten Yılmaz, Dhubow'un, yardımlardan ötürü Türkiye'ye ve Türk haklına teşekkür ettiğini aktardı.

Türk STK'ler Nijerya'da 35 bin aileye kurban eti ulaştırdı

Öte yandan Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'da Türk gönüllüler, 35 bin aileye kurban eti ulaştırdı.

Adamder Çorum Derneği Temsilcisi Burak Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nijerya'da bu yıl yaklaşık 10 bin hisselik kurban kestiklerini belirterek, "Abuja başta olmak üzere çevre eyaletlerde ihtiyaç sahiplerine dağıttık." dedi.

Karabulut, kurban etlerinin ihtiyaç sahibi ailelere, Kuran kurslarına, yetimlere ve mülteci kamplarına dağıtıldığını dile getirerek, "Hem kurban etlerimizi dağıttık hem de bayramlaştık." diye konuştu. 

Kurban eti dağıtımına, Nijerya'da faaliyet gösteren Adamder Çorum Derneği, Darul Erkam Vakfı, Beşir Derneği ve İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü destek verdi.

Abuja ile Nijer, Nasarava, Kano, Kaduna ve Lagos eyaletlerinde 35 bin aileye kurban eti dağıtıldı.

Nijeryalı Abdul Hafız Muhammed Awal, "Başkent Abuja'da kurbanlarımızı kesip ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Bu vesileyle tüm Türkiye'ye teşekkür ederiz. Allah onlardan razı olsun." ifadelerini kullandı.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın