Dolar
32.34
Euro
35.06
Altın
2,156.21
ETH/USDT
3,220.30
BTC/USDT
63,198.00
BIST 100
8,856.50
Dünya

TİKA'dan Yemen'e 6 yılda 90'ı aşkın proje ve faaliyet

TİKA, Yemen'de 6 yılda eğitimden sağlığa, altyapıdan insani yardıma, tarımdan hayvancılığa 90'ı aşkın proje ve faaliyet gerçekleştirdi.

18.12.2018 - Güncelleme : 18.12.2018
TİKA'dan Yemen'e 6 yılda 90'ı aşkın proje ve faaliyet

Ankara

ANKARA - AHMET FURKAN MERCAN

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yemen'de eğitimden sağlığa, altyapıdan insani yardıma, tarımdan hayvancılığa 6 yılda 90'ı aşkın proje ve faaliyet gerçekleştirdi.

İç savaşın 4 yıldır sürdüğü ve halkın kıtlıkla karşı karşıya kaldığı Yemen'de, Türkiye'nin çok yönlü insani dış politikası sürüyor.

Bu kapsamda, Türkiye'nin dış politika vizyonuna proaktif katkı sağlayan TİKA, kalkınma iş birliği ve insani yardımlarla bölge ülkeleriyle dayanışma sağlıyor.

TİKA, 2012-2018 yılları arasında Yemen'de başta eğitim, sağlık, tarım ve altyapı olmak üzere toplam 93 proje ve faaliyet gerçekleştirdi.

Nisan 2012'de açılan TİKA'nın Sana Ofisi, Yemen genelinde eğitim alanında 25, sağlık alanında 15, idari altyapı alanında 23, insani yardım alanında 17, kültürel iş birliği alanında 8, tarım ve hayvancılık alanında 5 olmak üzere 90'ı aşkın projeye imza attı.

7/24 açık sağlık merkezleri

Başkanlık, 2013 yılında Yemen'in başlıca sorunlarından sağlık alanında başkent Sana ile geçici başkent Aden, Taiz ve Hudeyde kentlerine toplam 60 ünitelik 4 adet diyaliz merkezi kurdu.

7 gün 24 saat hizmet veren sağlık merkezleri, bulunduğu bölgedeki halkın yüzde 80'ine sağlık desteği veriyor.

Taiz'de bulunan Ulusal Kanserle Mücadele Kuruluşuna ait El Emel Tümör Tedavi Merkezi'nde tedavi gören 84 hastanın ihtiyaç duyduğu kanser ilaçları temin edildi.

Aden'deki Sadaka Hastanesi bünyesinde daha önce TİKA'nın kurduğu diyaliz merkezine periyodik olarak solüsyon ve yıllık bakım desteği sağlanıyor.

TİKA, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Aden ve Taiz'e iki adet Ağır İklim Tipi Sahra Hastanesi kurdu.

Ara eleman, yurt tadilatı, çöp temizliği

Başkanlık, Yemen hükümetinin Suudi Arabistan’dan Yemen’e dönüşüne destek olmak için devlet dairelerinin işlevsel hale getirilmesi kapsamında Yemen Ticaret ve Sanayi Bakanlığı hizmet binasının donanımını sağladı.

Ülkenin idari sisteminin güçlendirilmesi amacıyla 200’e yakın Yemenli kamu çalışanına, Türkiye’de farklı eğitimler verildi.

Yemen'in birçok bölgesine eğitim hizmetleri ulaştıran ve öğrencileri mecburi staja tabi tutarak ülkenin çeşitli hastanelerinde ara sağlık elemanı yetiştiren Aden Emin Naşir Sağlık Enstitüsüne donanım sağlandı.

TİKA, bu kapsamda 250 öğrenci kapasiteli bir öğrenci yurdunun tadilatı ile 500 kişilik iki öğrenci yurdunun donanımını gerçekleştirdi.

Ülkedeki salgın hastalıklarla mücadele ve Aden'in daha yaşanabilir hale getirilmesi için savaştan kalan atıklar ve yığılan çöpler temizlendi.

Kentte Temizlik ve Çevre Düzenleme Müdürlüğü ile iş birliği halinde yapılan çevre ve sokak temizliği yaklaşık 1,5 ay sürdü.

Bu sürede 80 personel, 5 kamyon ve 2 kepçe ile Aden'in ana caddeleri, ortak kullanım alanları ve hastane çevrelerindeki atık ve savaş kalıntıları temizlendi.

Kadınlara yönelik meslek edindirme

Başkanlık, 2018-19 yeni öğretim yılının başlamasıyla Aden, Ebyen, Lahiç ve Taiz'de ihtiyaç sahibi 3 bin öğrenciye okul çantası ve kırtasiye malzemesi desteği sağladı.

Ülkede ciddi boyutlara ulaşan işsizlik sorununa destek vermek amacıyla TİKA, Aden Aile Merkezi bünyesinde kadınlara yönelik faaliyet gösteren Meslek Edindirme Kursuna eğitim materyali desteğinde bulundu.

Merkez bünyesinde 59 kursiyere, bilgisayar, dikiş nakış, muhasebe ve ofis programları eğitimi verilmeye başlandı.

Gelecek dönem merkezde aşçılık, kuaförlük ve süsleme kursları açılması planlanıyor.

Ramazan ayında 20 bin iftariyelik

Bu yıl ramazan ayında her akşam ihtiyaç sahiplerine 600 kişilik iftariyelik dağıtan Başkanlık, Kadir Gecesi'nde de Aden'deki 22 Mayıs Stadyumu'nda gazi ve şehit ailelerine 2 bin kişilik iftariyelik dağıtımı gerçekleştirildi.

Ayrıca Dali, Taiz, Lahiç, Ebyen ve Aden’in farklı bölgelerinde yaşayan 3 bin aileye gıda paketi yardımı yapıldı.

TİKA, ülkenin sahil kesimlerinde etkili olan kasırgalar yüzünden meydana gelen hasarın giderilmesi için de balıkçı teknesi ve barınakların onarımına destek veriyor.

Başkanlık, Hudeyde'de süregelen çatışmaların güney illere doğru sebep olduğu iç göç konusunda yardım koridoru açılarak gıda, battaniye ve çadır yardımı yapılmasını planlıyor.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.