Dolar
32.34
Euro
34.93
Altın
2,220.31
ETH/USDT
3,565.70
BTC/USDT
70,721.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Telafer'de IŞİD ile Türkmenler arasında çatışma

Irak'ta, IŞİD ile kendisine biat etmeyi reddeden Telafer'deki Sünni Türkmen aşiretler arasında çatışma yaşandı.

06.07.2014 - Güncelleme : 06.07.2014
Telafer'de IŞİD ile Türkmenler arasında çatışma

MUSUL

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü ile hilafet ilanından sonra kendisine biat etmeyi reddeden Telaferli Sünni Türkmen aşiretler arasında çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Türkmen aşiret lideri Haydar Ali Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Telafer'deki, "Ali Beşşar Halay Bek el-Abbasiyin" isimli en büyük Sünni Türkmen aşiretinin önde gelenlerinin IŞİD'e biat etmeyi reddetmesi üzerine iki taraf arasında kanlı çatışmalar yaşandığını ve iki taraftan da ölü ve yaralılar olduğunu belirtti.

Çolak, yaşanan çatışmalar sebebiyle onlarca Türkmen ailenin evlerini terk ederek, bölgeden kaçtığını ve boşaltılan evlerin de yağmaya maruz kaldığını ifade etti.

Söz konusu çatışmalardaki ölü ve yaralı sayısına dair henüz kesin bir bilgiye ulaşılamadı.

Musul'un batısında bulunan Telafer kenti çoğunluğu Türkmenlerden oluşan stratejik bir bölgede yer alıyor.

Öte yandan Samarra'daki bir hükümet yetkilisinden alınan bilgiye göre, Irak ordusuna bağlı güçler, Selahaddin ilinin merkezi Tikrit kentinin 7 kilometre yakınındaki Uveynat ve el-Auce beldelerinde kontrolü ele geçirdi.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, IŞİD’in başını çektiği silahlı gruplar, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerinin yanı sıra Enbar'ın El-Kaim, Rave, Aneh, Ratbe ve Hadise ilçelerini ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil göç etmek zorunda kalmıştı. Ülkenin çeşitli yerlerinde IŞİD ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürerken, Irak ordusu, IŞİD'in başını çektiği silahlı grupların kontrolündeki bölgelere hava saldırıları düzenliyor.

Muhabir: Ensar Fırat, Ali Semerci

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın