Dolar
32.34
Euro
34.93
Altın
2,221.40
ETH/USDT
3,565.40
BTC/USDT
70,692.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

"Tel Abyad'da 4 Türkmen köyü PYD'ye geçti"

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Yardımcısı Cevizci, "Dedeler, Babıl Hava, Bilal Çete ve Sirt köyleri dün itibarıyla PYD'nin kontrolüne geçti" dedi.

12.06.2015 - Güncelleme : 12.06.2015
"Tel Abyad'da 4 Türkmen köyü PYD'ye geçti"

GAZİANTEP - HASAN ÖZKAL 

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci, PYD'nin, ABD'nin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin de hava desteğiyle Tel Abyad'daki 4 Türkmen köyünü ele geçirdiğini söyledi.  

Cevizci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PYD'ye bağlı YPG güçlerinin Türkmen köylerini boşaltmaya ve o bölgelere Kürtleri yerleştirmeyi amaçladığını belirtti.

Son günlerde Türkmenlere yönelik saldırıların arttığını anlatan Cevizci, şunları kaydetti:

"Türkmenler öz yurtlarından göçe maruz kalıyor. Böylece bölge tamamen Kürtleştirilerek burada bir kanton oluşturulmaya çalışılıyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine bağlı savaş uçaklarının desteğiyle Tel Abyad'da bağlı Kuneytra'ya sınır Türkmenlerin yaşadığı Dedeler, Babıl Hava, Bilal Çete ve Sirt köyleri dün itibarıyla PYD'nin kontrolüne geçti. Bu bölge, Suriye'de olayların başladığı 2011 yılından beri ilk defa PYD kontrolüne geçen köyler oldu." 

"Türkmenler Türkiye'ye doğru yola çıktı"

Babıl Hava ve Sirt köyleri çevresinde halen çatışmaların devam ettiğini hatırlatan Cevizci, "Bunun yanında yine Tel Abyad'a bağlı 12 bin nüfuslu Hamam Türkmen kasabasında yaşayan halkın büyük bölümü Türkiye'ye doğru yola çıktı. Bazıları da terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Rakka'ya sığındı" dedi. 

Cevizci, dış güçlerin, Suriye'deki savaşın ardından Kürt yoğunluklu Cezire, Kobani ve Afrin kantonlarını ortaya çıkarttığını ileri sürdü.

"Üç kanton birleştirilecek"

Daha önce bu kantonlar arasında coğrafi bir bütünlük olmadığını dile getiren Cevizci, "Son gelişmelerle Cezire kantonundan hareket eden PKK-PYD güçleri Kobani kantonu arasında yer alan Tel Abyad'ı ele geçirmeyi planlıyor. Emellerine ulaşırlarsa burası Kobani ve Cezire kantonuyla birleşecek. Dolayısıyla uluslararası kamuoyunda sıkça konuşulan 'Kuzey Suriye Projesi' gerçekleşmesi yolunda da ilk adım atılmış olacak. Daha sonra ise Afrin bölgesi bu 2 kantonla birleştirilecek" diye konuştu. 

Cevizci, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırına paralel Kürt bölgesi oluşturulmaya çalışıldığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın