Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Küba Devlet Başkan Yardımcısı Mesa ve Başbakan Cruz ile görüştü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Küba’nın başkenti Havana’da, Küba Devlet Başkan Yardımcısı Salvador Valdes Mesa ve Küba Başbakanı Manuel Marrero Cruz ile bir araya geldi.

Ali Kemal Akan  | 09.05.2024 - Güncelleme : 09.05.2024
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Küba Devlet Başkan Yardımcısı Mesa ve Başbakan Cruz ile görüştü

TBMM

Kurtulmuş, Devrim Sarayı’nda görüştüğü Küba Devlet Başkan Yardımcısı Mesa ile ikili ilişkiler, küresel ve bölgesel konular hakkında görüş teatisinde bulundu.

Türkiye olarak, insani dış politika anlayışları gereği, tüm coğrafyalarla ilişkiler geliştirmeye önem verdiklerini dile getiren Kurtulmuş, Küba ile ilişkileri her alanda geliştirme arzusunda olduklarını söyledi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının da ele alındığı görüşmede, Küba halkının Filistin ile dayanışmasını ifade etmesini takdirle karşıladıklarını belirten Kurtulmuş, uluslararası sistemde ülkelerin egemen eşitliğini savunan yeni, adil bir dünya sisteminin kurulması için ortak hareket edilmesinin önemine işaret etti.

Küba Başbakanı Cruz ile görüşme

Kurtulmuş, daha sonra Küba Başbakanı Cruz ile bir araya geldi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, görüşmede, Türk firmalarının Küba’ya yönelik ilgilerinin ve Küba’daki faaliyetlerini genişletmelerinin sevindirici olduğunu belirtti.

Küba halkının hayatlarına dokunan işbirliklerini önemsediklerini ifade eden Kurtulmuş, TİKA üzerinden Küba’daki bazı ekonomik kalkınma projelerine destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi.

Görüşmelerde, CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Murat Emir, MHP Grup Başkanvekili ve Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç, Türkiye-Küba Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam ve Türkiye’nin Havana Büyükelçisi Vehbi Etensel de yer aldı.

TBMM ve Küba Halkın Gücü Ulusal Meclisi arasında mutabakat zaptı imzalandı

Ziyarette, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Küba Halkın Gücü Ulusal Meclisi arasında mutabakat zaptı imzalandı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş ile Küba Halkın Gücü Ulusal Meclisi Başkanı Esteban Lazo Hernandez, Küba parlamento binası Capitolio'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından iki ülke parlamentosu arasında, "Çalışma Grubu Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı"nı imzaladı.

Çalışma grubu faaliyetlerinin amaçlarının belirlendiği mutabakat zaptına göre, parlamentolar arasındaki mevcut işbirliğinin yanı sıra siyaset, ekonomi, ticaret, maliye, bilim, eğitim, kültür ve diğer alanlarda da işbirliği geliştirilecek.

Mutabakat zaptı uyarınca yasama, denetim ve parlamentonun diğer faaliyetlerine ilişkin tecrübe ve bilgi paylaşımını güçlendirmek amacıyla ihtisas komisyonları ve idari teşkilatlar arasında düzenli temaslar, karşılıklı ziyaretler ve ortak toplantıların yapılması teşvik edilecek, uluslararası parlamenter kuruluşlar ve konferanslar kapsamındaki faaliyetler ortak gündem ve müşterek menfaat doğrultusunda koordine edilecek.

İdari teşkilatların kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla deneyimlerin ve en iyi uygulamaların paylaşımını kolaylaştıran teknik işbirliği projeleri ve eğitim programlarının düzenlenmesinin teşvik edilmesi öngörülen mutabakat zaptına göre enerji, sağlık, eğitim, tarımsal kalkınma, turizm ve doğal afetlerin etkilerinin azaltılması gibi alanlar da dahil olmak üzere parlamentoların karşılıklı çıkarlarını ilgilendiren konularda düzenli istişarelerde bulunulacak.

Havana'da elektrik üretimi yapan Türk şirketine ziyaret

Kurtulmuş, ziyareti kapsamında enerji gemileri vasıtasıyla ülkenin elektrik üretiminin üçte birini karşılayan Karadeniz Holding'de de incelemede bulundu.

Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Murat Karadeniz'den bilgi alan Kurtulmuş, çalışanlarla sohbet etti.

Türkiye-Küba ilişkilerinde enerji alanının önemli bir yer tuttuğunu belirten Kurtulmuş, Küba'nın elektrik üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Karadeniz Holding'in burada Türkiye’yi gururla temsil ettiğini söyledi.

Kurtulmuş, bu girişimin diğer Türk firmalarının Küba’da enerji ve diğer alanlarda faaliyet göstermeleri açısından da örnek teşkil ettiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın