Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,315.00
BTC/USDT
63,804.00
BIST 100
9,915.62
Dünya

Süryanilerden PYD'ye "asimilasyon" tepkisi

Dünya Süryani Konseyi Başkanı Messo, "PYD, ABD ve Rusya'dan DAEŞ ile savaşmak için istediği silahları kendi çıkarları için kullanıyor ve azınlıkları hiçe sayıp bölgeyi Kürtleştirmeye çalışıyor." dedi.

Betül Yürük  | 22.03.2016 - Güncelleme : 23.03.2016
Süryanilerden PYD'ye "asimilasyon" tepkisi

Geneve

CENEVRE - BETÜL YÜRÜK

Dünya Süryaniler Birliği Başkanı Johny Messo, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin ülkenin kuzeyinde yaşayan Süryanileri tehdit ettiğini ve sindirmeye çalıştığını söyledi. Messo, "(PYD) ABD ve Rusya'dan DAEŞ ile savaşmak için istediği silahları kendi çıkarları için de kullanıyor ve azınlıkları hiçe sayıp alanını genişleterek bölgeyi Kürtleştirmeye çalışıyor." dedi. 

Suriye'deki Süryani azınlığı temsilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin 31. oturumuna katılan Messo, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İnsan Hakları Konseyinde Suriye'deki Süryani azınlığın maruz kaldığı hak ihlallerini gündeme getirdiklerini belirten Messo, "Suriye'nin kuzeyinde binlerce Süryani yaşıyor ve bunlar PYD'nin askeri kanadı YPG güçlerinin saldırısına uğruyor." ifadesini kullandı. 

"Federasyon ilanını tanımıyoruz"

Messo, PYD'nin geçen hafta Suriye'nin kuzeyinde kontrolünde tuttuğu bölgelerde tek yanlı federasyon ilan etmesine ilişkin şunları kaydetti:

"PYD'nin tek taraflı federasyon ilanını kınıyoruz. PYD, krize çözüm önermek yerine bölgedeki gerilimi yükseltmeye devam ediyor. Suriye'nin ulusal birliğini, toprak bütünlüğünü ve barış çabalarını baltalayarak, hem ulusal ve uluslararası hukuku hiçe sayıyor, hem de bu tür ayrılıkçı isteklerle Süryaniler de dahil yerel halkın güvenliğini tehdit ediyor. PYD'nin saldırgan planlarının kurbanı olan Süryaniler tek taraflı federasyon ilanını reddediyor."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.