Dolar
32.34
Euro
35.17
Altın
2,161.44
ETH/USDT
3,425.40
BTC/USDT
65,939.00
BIST 100
8,718.11
Dünya

Sudan İstihbarat Başkanı Salah Kuş istifa etti

Sudan'da gerçekleşen askeri darbenin ardından Sudan İstihbarat Başkanı Salah Kuş istifa etti.

Mehmet Nuri Uçar  | 13.04.2019 - Güncelleme : 13.04.2019
Sudan İstihbarat Başkanı Salah Kuş istifa etti

Hartum

Sudan İstihbarat Başkanı Salah Abdullah Kuş istifa etti.

Askeri Geçiş Konseyinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan İstihbarat Başkanı Kuş'un istifasını kabul etti.

Açıklamada, Kuş'un istifasını dün akşam konseye sunduğu belirtildi.

Sudan'da 19 Aralık 2018'den bu yana hayat pahalılığı ve siyasi reform için sokaklarda gösteriler düzenleniyor. Sudanlılar, ordunun Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'i görevden alıp yönetime el koymasına rağmen gösterilerine devam ediyor. 

Darbe sonrası Avf'ın istifası 

Savunma Bakanı Avad bin Avf, 11 Nisan'da devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu ve 2 yıllık geçiş döneminin başladığını duyurmuştu. 

Ancak, Bin Avf, ordunun yönetime el koymasının ardından Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden görevini bıraktığını ve yerine Abdulfettah el-Burhan'ı seçtiğini açıklamıştı. 

Bin Avf'ın görevi bırakmasının ardından Burhan, yemin ederek görevine başladı.

"Askeri yönetime izin vermeyeceğiz"

Öte yandan Özgürlük ve Değişim İttifakınca, devrik Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir rejiminden isimler ve ordunun olmadığı sivil yönetime geçilinceye kadar gösterilerin sürdürüleceği bildirildi.

Özgürlük ve Değişim İttifakı yetkilileri, başkent Hartum'da düzenledikleri basın toplantısında, Sudan halkının, devrim hedefleri gerçekleşene kadar meydanlardan ayrılmayacağını belirtti.

Toplantıda, "Sudan ordusu her zaman halkın yanında yer almıştır. Her türlü askeri yönetimi kökten reddediyoruz. Ne Ömer el-Beşir rejiminden ne de askeriyeden bir kimsenin geçici yönetimde olmasını istiyoruz. Beşir rejiminin tasfiyesinden başka çözüm yok. Herhangi bir yabancı vesayeti de reddediyoruz. Beşir gitse de rejimi hala ayakta ve bu kabul edilemez. Bütün taleplerimiz gerçekleşene kadar eylemlerimize devam edeceğiz." ifadeleri kullanıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın