BRÜKSEL
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ukrayna’daki son gelişmeleri çok yakından izlediğini belirterek, mevcut krizde AB’nin siyasi çözüm için destek çabalarını güçlendirmesi gerektiğinden emin olduğunu söyledi.
AB’nin tüm diplomatik unsurları devreye soktuğunu belirten Ashton, “Durumun daha da kötüleşmesini önlemek ve yetkililer, muhalefet ve sivil toplum arasında gerçek bir diyaloğun yolunu açmak zorunlu” dedi.
Ashton, diyalog ve siyasi çözüme kapıların açık tutulması gerektiğini kaydetti.
AB Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle, bugün Ashton ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso adına Kiev’e gidecek. Gelecek hafta başında Avrupa Parlamentosu’ndan bir heyetin de Kiev’e gitmesi öngörülüyor.
Ashton’ın da gelecek hafta içinde Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile temaslarda bulunması planlanıyor.
Biden Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç'i aradı
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’i arayarak başkent Kiev’de güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki gerilimin bir an önce giderilmesi çağrısında bulundu.
Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Yanukoviç’i şiddeti sonlandırmak için gerekli adımları atmaya çağıran Biden’ın, barışçıl gösterilerin meşruluğunu, muhaliflerle süregelen diyaloğun önemini ve krizin tek çözümünün gerçek uzlaşıdan geçtiğini vurguladığı kaydedildi.
Açıklamaya göre, görüşmede toplanma ve ifade özgürlüğünün demokratik toplumun korunması gereken temel sütunları olduğuna işaret eden Biden, ayrıca şiddetin hangi taraftan gelirse gelsin kabul edilemeyeceğini, krizi sadece Ukrayna hükümetinin barışçıl bir şekilde sonlandırabileceğini belirtti. Biden, daha fazla kan akmasının Ukrayna'nın ABD ile ilişkisinde sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.
Biden, Yanukoviç’i krize barışçıl bir çözüm bulmaya çağırdı.