SARAYBOSNA - Faruk Vele
Sancak Müftüsü Muamer Zukorliç, 12 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminde yaklaşık 65 bin oy aldığını ve bu oyların, 20 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin ikinci turuna kalan Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Boris Tadiç ile Sırp Kalkınma Partisi (SNS) lideri Tomislav Nikoliç için büyük önem arz ettiğini söyledi.
Bir önceki seçimlerde Tadiç'in, Nikoliç'ten çok az oy farkı ile cumhurbaşkanlığına seçildiğini vurgulayan Zukorliç, ''Bu nedenle seçimlerin ilk turunda benim için kullanılan oylar önem taşıyor'' dedi.
Zukorliç, ''seçimlerin ikinci turunda seçmenlerine, hangi lideri destekleme tavsiyesinde bulunduğu'' yönündeki soru üzerine Zukorliç, şöyle konuştu:
''Şimdiye kadar benimle temasa geçen kimse olmadı. Eğer benimle konuşmak isteyen olursa, benim onlara desteğim, düşüncelerimin, programımın özünü kabul etmeleri şartı ile olacak. Ben Boşnaklar için temel sorunlarının çözülmesi için çalışacağım. İslam cemaatinin birliği, Novi Pazar'daki (Yeni Pazar) Uluslararası Üniversite'nin akreditasyonunu isteyeceğim.''
''Sırbistan'da Boşnaklar çoğunluk olsaydı ben şimdi cumhurbaşkanıydım''
Zukorliç, seçimlerde toplam oyların yüzde 1.38'ini almasına rağmen kendisinin Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinde diğer adaylardan çok daha fazla oy aldığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
''Eğer benim Yeni Pazar'da aldığım oyların yüzdesi, Tadiç'in Belgrad'da aldığı oyların yüzdesi ile karşılaştırılacak olursa, ben daha çok oy aldım. Sırbistan çoğunluk olarak Boşnak halkından ibaret olsa, ben bu ülkenin cumhurbaşkanı olurdum.
Seçimlerde benim için kullanılan yaklaşık 65 bin oyun 20 binini de Sırplardan aldım. Son yüzyıl içinde hiç bir Müslüman, özellikle de imam kıyafetiyle böyle bir şey başaramadı. Seçimlerde aldığım bu oyları geleceğe büyük bir yatırım olarak görüyorum.''
Zukorliç, gelecekte aktif olarak siyaset yapmak istemediğini, ancak sosyal olayların sessiz bir gözlemcisi de olmayacağını vurguladı.