LEFKOŞA
Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını Temmuz'da devralmaya hazırlanan Kıbrıs Rum yönetiminin, dönem başkanlığı sırasında Türkiye'nin takınacağı tutumdan ve kötü giden ekonomiden endişe duyduğu bildirildi.
Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Güney Kıbrıs'taki uzmanlar, AB Dönem Başkanlığı programını Haziran ayı içerisinde açıklayacak. Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas 4 Temmuz'da, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Güney Kıbrıs'ın AB Dönem Başkanlığı görevindeki öncelikleriyle ilgili konuşma yapacak. 5 Temmuz'da da Avrupa Konseyi Komiserler Koleji, Güney Kıbrıs'a gelerek, Güney Kıbrıs'ın AB Dönem Başkanlığı görevinin resmi başlangıcını temsil eden bir tören yapacak.
Habere göre, Güney Kıbrıs'ın bu süreçle ilgili en büyük korkusunun, ileri sürdükleri "Türk tarafının girişimleri" ve kriz içindeki ekonomi olduğu belirtildi. Bu süreçte, Rum hükümetinin siyasi düzeyde, Türkiye'nin "faaliyetleriyle" meşgul olacağını yazan gazete, Türkiye'nin doğalgaz ve Kıbrıs sorunuyla ilgili yeni girişimlerde bulunacağı değerlendirmesinin yapıldığını öne sürdü.