
ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı yarışında eski Massachusetts Valisi Romney, Michigan ve Arizona'daki ön seçimlerde çok kritik iki zafere imza attı.***
WASHINGTON
Mitt Romney, seçim öncesi anketlere göre Arizona'da kazanması zaten bekleniyordu, ancak doğduğu yer ve babasının da bir zamanlar valilik yaptığı eyalet olmasına karşın Michigan'da eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum ile başabaş görünüyordu.
Oyların yüzde 94'ünün sayıldığı Michigan eyaletinde Romney, yüzde 41, Santorum ise yüzde 38 oy aldı. Meksika sınırındaki bir eyalet olan Arizona'da ise oyların yüzde 81'i sayılırken, Romney yüzde 47 ile rahat bir galibiyet elde etti. Onu Rick Santorum yüzde 27, Newt Gingrich yüzde 16 ve Ron Paul yüzde 8'le takip etti.
Romney, bu iki eyaletteki zaferiyle, şu anki en büyük rakibi Rick Santorum'a önemli bir darbe indirirken, gelecek hafta 10 eyalette birden ön seçimlerin yapılacağı ''Süper Salı'' öncesinde de kritik bir ivme, enerji ve moral kazanmış oldu. Bu iki galibiyet, Romney'nin başkan adaylığı iddiasını iyice pekiştirecek gibi görünse de henüz Santorum'u safdışı bırakacak ''bitirici darbeyi'' vurmaya yetmeyeceği yorumları da yapılıyor. Tablonun, gelecek Salı günü 10 eyalette birden düzenlenecek kritik ön seçimlerden sonra daha net bir hal alması hayli muhtemel.
ABD'de bu yılki başkanlık seçimlerinde Obama'nın rakibi olabilmek için Cumhuriyetçi aday adaylarının ön seçimlerde toplam 1,114 delegenin desteğini toplaması gerekiyor.