Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,546.50
BTC/USDT
70,069.00
BIST 100
9,139.06
Dünya

PYD Fırat çevresinde harekete geçti

Suriye'nin Rakka ilinde DAEŞ ile çatışmaları durduran PYD, Fırat nehrine ağırlık verdi.

Halit Süleyman, Levent Tok, Mohamad Misto, Ayşe Aktaş  | 01.06.2016 - Güncelleme : 01.06.2016
PYD Fırat çevresinde harekete geçti Grafik: Ahmet Burak Özkan/AA

Halab

HALEP

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin başını çektiği güçler Fırat nehrinin çevresinde 1 belde ve 11 köyü DAEŞ'ten aldı. İki terör örgütünün Rakka'daki çatışmaları dururken, PYD ağırlığını Fırat nehrinin batısına veriyor.

Ekim 2015'te ABD'nin teşvikiyle kendisine yakın Kürt ve Arap grupları SDG çatısı altında toplayan PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde Fırat nehri çevresindeki hareketliliği sürüyor. PYD bölgedeki operasyonları "SDG" adı altında yürütüyor.

AA muhabirinin yerel kaynaklarından edindiği bilgiye göre, PYD'nin Fırat'ın batısında ele geçirdiği yerler arasında Ebu Kalkal beldesi, Maşi, Munihal, Sakaviya, Sandaliya, Garrah, Halula ile Hirbet Ar Rus köyleri, Tişrin beldesinin güneyindeki Cebel Şaş ve Rumeylat köyleri bulunuyor. Örgüt, Fırat'ın doğusunda da Tel Osman ve Karakozak köylerinde kontrolü sağladı. Bunların dışında Tişrin barajının kuzeybatısındaki Necm kalesini PYD unsurları ele geçirdi.

Kaynaklar, PYD'nin Fırat nehrinin batısındaki Ebu Kalkal bölgesi ile Maşi bölgesinde tüm kuvvetlerini topladığını ve DAEŞ kontrolündeki Münbiç'e, Hirbet Ar Rus köyü üzerinden saldırma hazırlığında olduğunu bildirdi.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de Fırat çevresinde PYD ile çatışma hattındaki DAEŞ mevzilerini zaman zaman havadan vuruyor. Özellikle DAEŞ'in Cerablus'tan takviye gönderdiği ikmal yollarını hedef alan koalisyon, Münbiç'teki DAEŞ unsurlarına da dün ve bugün birer saldırı düzenledi.

AA muhabirine bilgi veren Türkmen köylerinin sakinleri de PYD güçlerinin ABD'nin havadan desteğiyle Fırat'ın doğusunda bulunan Türkmen Karakozak köyü çevresindeki stratejik öneme sahip dağların kontrolünü sağladığını bildirdi.

Kaynaklar, PYD'nin, SDG içerisindeki diğer bazı etnik unsurlar üzerinden bölgedeki Arap ve Türkmenlerin desteğini kazanmak için yoğun çaba sarf ettiğini anlattı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın