Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,558.80
BTC/USDT
70,745.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

New York'taki Türkevi saldırıya uğradı

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ile New York Başkonsolosluğunun bulunduğu Türkevi binası saldırıya uğradı.

Şerife Çetin  | 22.05.2023 - Güncelleme : 23.05.2023
New York'taki Türkevi saldırıya uğradı Fotoğraf: Selçuk Acar/AA

New York

Edinilen bilgiye göre, saat 03.14'te kimliği bilinmeyen bir kişi, elinde demir levyeyle binanın alt katındaki bazı camları kırdı.

New York Polisi'yle temasa geçildi.

Türkevi'nin etrafına güvenlik şeridi çeken New York Polisi, olaya ilişkin soruşturma başlattı.

"Saldırıda sadece maddi hasar meydana geldi"

Türkiye'nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, sabaha karşı Türkevi'ne yönelik saldırıda sadece hasar meydana geldiğini, yaralanan olmadığını bildirdi.

Özgür, Türkevi'ne yönelik saldırıya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.

Başkonsolos Özgür, olayın yerel saatle 03.14'te gerçekleştiğini, kimliği bilinmeyen bir kişinin Türkevi'nin 46. Sokak üzerinde bulunan cephesine yaklaşarak elinde bulunan demir levyeyle Türkevi'nin Konsolosluk giriş kapıları ve camlarına vurma suretiyle zarar verdiğini kaydetti.

Saldırı sonucu Konsolosluk kapısının iki camı ve 10 adet cephe camı olmak üzere toplam 12 camın hasar gördüğünü aktaran Özgür, "Olay anında New York Polis Teşkilatına anında haber verilmiş ve polis ekibinin olay mahalline gelmesi sağlanmıştır. Kimliği belirsiz fail, saldırıda kullandığı demir levyeyi arkasında bırakarak uzaklaşmıştır. Failin belirlenerek yakalanmasının beklendiğini yerel makamlara aktardık. " ifadelerini kullandı.

Özgür, olayda yaralanan olmadığı bilgisini paylaştı.

"Oy verme işlemi etkilenmeyecek"

Başkonsolosluğun yerel makamlar ile işbirliğinin devam ettiğini dile getiren Özgür, söz konusu saldırının Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için oy verme işlemini etkilemeyeceğini söyledi.

Türkevi'ndeki sandıkların 24 Mayıs'a kadar açık olacağını ifade eden Özgür, "Türkevi'ndeki sandıklar bugün olağan şekilde saat 08.00 itibarıyla açılmış ve vatandaşlarımız oylarını kullanmaya devam etmektedirler." diye konuştu.

"Güvenlik kulübesi tahsis edilmesini talep etmiştik"

Özgür, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Türkevi binası yeni hizmete girdikten sonra binanın güvenliğine yönelik tehditler konusunda New York Polis Teşkilatından sürekli bir güvenlik kulübesi tahsis edilmesi talebinde bulunmuştuk. Talebimize bugüne kadar olumlu yanıt verilmemişti. Bugün gerçekleşen olay, söz konusu güvenlik endişelerimizin ne kadar haklı ve geçerli olduğunu ortaya koymuştur."

New York Belediye Başkanı Adams, Türkevi'ni ziyaret etti 

Bu arada, New York Belediye Başkanı Eric Adams, saldırının ardından Türkevi'ni ziyaret etti. Başkonsolos Özgür ile olay yerini dolaşan Adams, saldırı hakkında bilgi aldı.

Adams, Türkevi'nde, Türkiye'deki Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için devam eden oy verme işlemini de yerinde inceledi.

Ziyarete ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Başkonsolos Özgür, "Güvenlik önlemlerinin Türkevi'nin etrafında artırılmasını talep ettik. Daha evvel de benzer şeyler oldu. Ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Eskiden burada bir güvenlik kulübesi vardı. Bunun buraya 24 saat esaslı tekrar yerleştirilmesini talep ediyoruz. Türkevi'nin güvenliği konusunda daha duyarlı olmalarını istedik." diye konuştu.

Konunun Ankara'da en üst düzeyde takip edildiğini Adams'a aktardığını ifade eden Özgür, "Kendileri de konuyu en üst düzeyde takip edeceklerini söyledi." açıklamasında bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın