Dolar
32.34
Euro
35.10
Altın
2,233.22
ETH/USDT
3,561.60
BTC/USDT
70,700.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

NATO'dan Patriot onayı

NATO dışişleri bakanları, Türkiye'ye Patriot konuşlandırılmasına onay verdi. Patriotlar Almanya, Hollanda ve ABD'den gelecek.

04.12.2012 - Güncelleme : 04.12.2012
NATO'dan Patriot onayı

BRÜKSEL

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, NATO üyelerinin Türkiye'nin Suriye sınırına Patriot yerleştirilmesi kararı aldığını duyurdu.

Westerwelle, basına yaptığı açıklamada, Patriot füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesinin NATO ve ortaklarının korunmasına yönelik bir önlem olduğunu bildirdi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de NATO onayının ardından İttifak içinde bu kapasiteye sahip üç ülke olan Almanya, Hollanda ve ABD'nin Türkiye'ye Patriot göndermelerini beklediğini söyledi.

Rasmussen, uçuşa yasak bölge uygulamasını ya da herhangi bir saldırı operasyonunu destekleyici yönde kullanılmayacağını belirttiği Patriot füzelerinin, ''haftalar içinde'' kullanıma hazır hale geleceğini ifade etti.

Diplomatik kaynaklar, Patriot füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesinin 3-5 hafta alabileceğini belirtiyor.

Patriotlar Almanya, Hollanda ve ABD'den gelecek
Türkiye'nin Patriot talebiyle ilgili NATO dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında, ''Almanya, Hollanda ve ABD'nin ulusal prosedürlerine saygılı olarak Patriot füze bataryaları sağlama niyetini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu sistemler Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı'nın operasyonel kontrolü altında olacak. Herhangi bir yerleştirme sadece savunmaya yönelik olacak. Hiçbir şekilde uçışa yasak bölge uygulamasını ya da herhangi bir saldırı operasyonunu desteklemeyecek'' ifadesi kullanıldı.

Türkiye'ye saldırmayı aklına bile getirmesin
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, kararın ardından basına yaptığı açıklamada, ''Kimse Türkiye'ye saldırmayı aklına bile getirmesin'' uyarısında bulundu.
Rasmussen, Türkiye'ye yerleştirilecek Patriot füzelerinin NATO'nun füze savunma sisteminin bir parçası olmadığını vurguladı.

Rasmussen, ''NATO dışleri bakanlarının tamamı Suriye rejiminin kimyasal silahlarını kullanabileceği yönündeki haberlerden son derece endişeli olduklarını ifade etti. Bu tür bir eylem bütünüyle kabul edilemez ve uluslararası hukukun açık ihlali olur'' dedi.

Dışişleri: Dayanışma bakımından önemli
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, NATO dışişleri bakanlarının Türkiye'nin Patriot füzesi talebine onay vermesinin memnuniyetle karşılandığını belirtilerek, ''Bu karar, İttifak dayanışmasının ve birliğinin teyiden ve pratikte ortaya konulması bakımından önemlidir. Alınacak bu önlemler kesinlikle taarruzi amaçlı değildir. Bu önlemler savunma amaçlıdır ve ülkemizin hava savunmasının takviyesine yöneliktir.Bu savunma tedbirlerinin, uçuşa yasak bölge ihdasıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır'' ifade edildi.

Türkiye'nin savunma hakkına saygılıyız
NATO-Rusya Konseyi toplantısına katılmak üzere Brüksel'de bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin NATO'dan patriot füzeleri talebini değerlendiriken, ''Türkiye'nin kendini savunma hakkını saygılıyız. Bunu engelleme çabası içinde değiliz. Washington Anlaşması'nın 5. maddesine göre buna hakkı var'' ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın